Palafrugell celebra la primavera

2.05.2015

Primera jornada de Flors i violes a Palafrugell. Arribem al centre de Palafrugell pel carrer Sant Sebastià, i aparquem davant de l’escola Vedruna, on hi ha el primer pati del nostre itinerari. Allà, alumnes, pares i mestres s’han confabulat per convertir les columnes del claustre de l’escola en una gran pentagrama. L’espai queda una mica atepeït perquè tots els alumnes de l’escola han fet un instrument musical a partir dels objectes més insòlits. Aquí una ampolla de detergent, un escut del Barça o qualsevol alta rampoina ha estat l’excusa per fer un instrument musical, tant si és una flauta com un timbal o una guitarra.

 

Carrer Sant Sebastià, a Palafrugell

Carrer Sant Sebastià, a Palafrugell

La mostra s’acompanya d’un reportatge fotogràfic sobre la història de l’escola. Les parets del claustre estan engalanades amb orles i fotos d’exalumnes fetes els anys quaranta i cinquanta del segle passat. L’edifici respira història. Unes dones es planten davant la fotografia d’antics alumnes i assenyalen amb el dit un cosí o un germà.

Seguim la nostra ruta carrer Sant Sebastià endins, en direcció a la Plaça Nova. Aquest carrer és com la tràquea que ens porta al sistema digestiu de Palafrugell.  L’han engalanat amb núvols, gotims de globus blancs, que floten suspesos en l’aire. És l’1 de maig, però avui a Palafrugell hi ha mercat, i les botigues són obertes.

Entrem al Fraternal. Avui és festa grossa. Els cambrers porten tots l’uniforme d’aquesta festival de primavera, una samarreta amb les lletres FLORS I VIOLES estampades. Aquests dies uns quants restaurants de Palafrugell ofereixen un menú ‘Flors i violes’. Demano als cambrers quin menú tenen per Flors i violes. M’entenen, però no n’hi ha cap que em pugui parlar en català. Tots són de fora. La maître, sense anar més lluny, parla amb accent rus. Enguany el menú Flors i Violes al Fraternal consisteix en una amanida de figa, poma acompanyada d’un medalló de formatge de cabra i de segon un salmó al papillot.

L’última vegada que vaig dinar al Fraternal, ara fa un mes, m’hi vaig trobar en Jordi Pujol, fent l’aperitiu a la barra. No em refereixo a l’expresident sinó al corrector de Josep Pla, i pare de l’escriptor Adrià Pujol, que ens va parlar extensament del seu pare una vegada a la revista El Procés en un article que vam recollir aquí.

Enguany la Fundació Pla no ha fet una proposta tan transgressora com l’any passat, però ha adornat el seu pati amb una instal·lació de Noni Font Bofill titulada ‘Bodegó amb peixos’, una representació feta amb materials reciclats que il·lustra el cicle vital dels peixos, des que fan la viu-viu al mar fins que cauen en xarxes humanes i són venuts a la Llotja. Caminant pels carrers, sota la Plaça Nova, ens hem trobar aquest mural de la Fundació Pla que ens convida a endevinar tots els noms de les platges de Palafrugell, marques de territori.

Mural de la Fundació Josep Pla

Mural de la Fundació Josep Pla

Molt a prop, a la Biblioteca Municipal, hi trobem una exposició d’artistes del col·lectiu Arteca per una banda i per l’altra tota una decoració floral feta amb papiroflèxia, fruit d’un taller que s’ha fet amb usuaris de la biblioteca. Atenció que avui dissabte a les 10h la biblioteca acull una nova sessió d’Urban Sketch, una trobada espontània d’il·lustradors que dibuixaran tot el que se’ls posi al davant. I al llarg del dia s’hi faran un concert rere l’altre. Estarem atents a l’Orquestra de Violoncels Limoncello (a les 12h i a les 9h).

En acabat vam passar per Casa Peya, al carrer Cavallers, on s’hi exposen aquests dies els quadres de Víctor Dolz, un pintor palafrugellenc que no coneixia i que m’ha deixat trasbalsat. L’exposició Tempus fugit mostra, en una sala fosca, una sèrie de retrats de traç expressionista, realment pertorbadors, que la tènue il·luminació de la sala encara fa més sinistres. Dolz és un artista d’una llarga trajectòria i mereix tota una entrevista. Avui el coneixerem i us en parlarem demà en una peça a part.