Otel·lo conquereix Peralada

31.07.2015

Otel·lo és, sens dubte, el gran protagonista d’aquest cap de setmana al Festival Castell de Peralada. Dissabte arribarà la versió de Verdi, de la mà de Paco Azorín i diumenge Francesc Cerro-Ferran ens portarà una lectura dramatitzada de l’original shakespearià.

Una escena de l'Otel·lo de Verdi dirigit per Paco Azorín ©  Toti Ferrer

Una escena de l’Otel·lo de Verdi dirigit per Paco Azorín © Toti Ferrer

Azorín, de fet, també intenta tornar a Shakespeare, oferir un muntatge de Verdi que respiri Shakespeare pels quatre costats. “He volgut afegir un nivell metateatral que implica que determinats personatges són conscients de si mateixos i això els dóna una lectura psicològica més profunda” explica. L’objectiu de Paco Azorín, però, no és acostar l’obra al segle XXI. “Ni Shakespeare ni Verdi necessiten cap actualització ni cap contextualització” conclou el director i escenògraf.

També Cerro, director de la versió shakespeariana, considera que “per sort o per desgràcia, hi continuen havent molts Otel·los i moltes Desdèmones, potser no van amb una espasa pel carrer però el verí el tenen en la paraula i en els seus actes. Continuem estant en el mateix punt, tenim els mateixos mals, vicis i defectes, però també les mateixes virtuts: contiuem estimant i som capaços de fer qualsevol cosa per amor”.

Els encarregats de posar veu al clàssic de Shakespeare seran Joan Carreras, Francesc Garrido, Josep Julien, Marta Marco i Sergio Caballero. “Voliem fer Otel·lo en format de recital, un format molt especial destinat a grans actors, com es fa a grans festivals d’arreu d’Europa i els Estats Units” explica Cerro que porta dos anys dirigint lectures dramatitzades de grans clàssics, com T.S Elliot o Sòfocles, al Teatre Fortuny de Reus.

Si voleu saber com s’ha gestat el recital d’Otel·lo que oferirà diumenge Francesc Cerro-Ferran a Peralada no us perdeu aquest vídeo: