George Steiner. La idea d’Europa

10.06.2018

El monòleg La idea d’Europa, d’Oscar Intente, basat en l’obra homònima de George Steiner, clourà el cicle de conferències organitzat per l’Institut d’Estudis Nahmànides i la Càtedra Ferrater Mora.

La idea d'Europa, d'Òscar Intente

La idea d’Europa, d’Òscar Intente

Òscar Intente ha creat un espectacle low cost de llarg recorregut. El somni de qualsevol productor. Aquí el productor, actor i ànima és ell.  Encara sou a temps de veure i escoltar aquest dimecres a l’Ateneu Barcelonès les paraules de Steiner: “Europa està feta de cafès. Des del cafè preferit de Pessoa a Lisboa fins als cafès d’Odessa freqüentats pels gàngsters d’Isaac Babel. Hi caben des dels cafès de Copenhagen per davant dels quals passava Kierkegaard, capficat durant les seves passejades, fins als taulells de Palerm. No hi ha cafès antics ni distintius a Moscou, que ja és un suburbi d’Àsia. Molt pocs a Anglaterra després d’una breu moda al segle XVIII. No n’hi ha cap als Estats Units, excepte al reducte gal·licà de Nova Orleans. Dibuixeu el mapa dels cafès i tindreu uns dels indicadors essencials de la “idea d’Europa”.

Òscar Intente forma part d’una família d’artistes. El seu germà gran, Octavi Intente, és pintor. El seu germà més petit, Rubèn Intente, és escriptor i acaba de publicar la novel·la Uniformement desordenats a Angle Editorial. Òscar Intente ha sabut apropiar-se del text de Steiner de manera convincent, creant un personatge mig rodamon, mig bohemi de cafè, que va descabdellant les idees de Steiner sense sonar impostat,  ben bé com si tot el que hi diu fos de collita pròpia. Steiner hi parla de la cultura europea, filla mestissa de l’herència grega i judaica,  i la posa en contrast amb el tarannà de l’americana. Si els americans van en cotxe a tot arreu, els europeus encara no han perdut l’hàbit de caminar. Si els americans es reuneixen en bars foscos i beuen alcohol, els europeus més aviat es troben sota la porxada de la plaça o al cafè, centre de tertúlia, àgora! Si voleu saber què queda d’Europa, no estigueu pendents de les declaracions de la senyora Merkel o del senyor Donald Trump.

Si voleu llegir La idea d’Europa, de George Steiner, el trobareu publicat a Arcàdia. 

 

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Em va fascinar quan el vaig veure al Teatre de Ponent de Granollers. Aquest és un espectacle low cost però de llarga vida… per a programadors “amb nas” !