Orgia dansaire non stop a Les Preses

26.08.2016

No gaire lluny de volcans i fagedes, de camps de blat de moro a punt d’ensitjar i de vaques mastegant userda amb parsimònia al costat d’un John Deere, la dansa d’arrel tradicional ha transformat el poble de Les Preses (la Garrotxa) en una ballaruga incansable de ritmes d’arreu del món. Creació i virtuosisme s’encenen per cremar els últims rostolls d’agost en una vibrant orgia musical, que cada any creix una mica més mentre els pagesos fan anar l’aixada.

Nit Ésdansa · Viorica (Moldàvia) | ©Ésdansa - Martí Albesa

Nit Ésdansa · Viorica (Moldàvia) | ©Ésdansa – Martí Albesa

Ja la tenim aquí. La 34a edició de l’Ésdansa ha tornat un any més a la palestra amb un ampli repertori d’espectacles d’aquí i dellà de la mar. Ho fa, com sempre, amb el segell propi que s’ha anat forjant, però també amb la capacitat de renovar-se, d’afermar noves línies de programació i d’ampliar el seu ventall de propostes. Enguany, a més, inaugura una nova etapa que té per objectiu consolidar el festival com a referent i punt de trobada del país a l’entorn de la dansa d’arrel tradicional. Una proposta ambiciosa que sembla anar pel bon camí.

 

Una gran varietat de ritmes i cultures

Des de dilluns, efectivament, Les Preses Ésdansa. Tout court. El poble (1.800 habitants), entre Olot i La Vall d’en Bas, tot just sortint del túnel de Bracons, ha congregat una gran quantitat d’artistes i visitants. I com dèiem, està confirmant l’ambició: abans dels espectacles culminants del cap de setmana, l’assistència a aquestes alçades supera amb escreix (el doble) la de l’any passat. Els tallers de creació per nens i adults i la diversitat de balls locals i internacionals s’expandeixen fent del ritme i el ritual l’essència del moviment i la multiculturalitat: res més xocant i divertit que veure garrotxins de soca-rel esbargint-se al so de la cúmbia o descobrint les tradicions zíngares.

I prou? I ara! Tango, malambo, corrandes, balls de bastons i dansa contemporània; acordions, violins, tambors, ballarins i coreògrafs; de Les Preses, Sant Cugat, Sabadell, Tarragona, L’Alcúdia, País Basc, Burundi, Buriàtia, Botswana, Colòmbia, Argentina i Moldàvia. Tot en reunió a través de la música i el cos. L’ambient del festival, no cal dir-ho, és d’una fraternitat temporal evident. D’això es tracta. I per això quan hom es troba enmig de tot aquest cacau sonor pensa en la distracció, l’alliberació i l’orgia, i experimenta les dues primeres.

Nit · Ballet las Américas (Colòmbia) | ©Ésdansa - Martí Albesa

Nit · Ballet las Américas (Colòmbia) | ©Ésdansa – Martí Albesa

Filigranes moldaves abans del cap de setmana

Després de l’escalfor dels balls llatins de colombians i argentins (dimecres), ha arribat el torn dels botswanesos i els moldaus: Ngwao Letshwao i Viorica, dos extrems ètnics i musicals que han animat la nit de dijous amb els seus balls tradicionals. Primer els africans, amb una dansa tribal ritualista i essencialment terrenal, amb una instrumentació mínima, menys alegre i bellugadissa del que s’esperava, i encabat els moldaus, que han meravellat i contagiat el públic amb la seva música i les seves filigranes. Una demostració d’agilitat i de ritme, disciplina, dinamisme i compenetració, i un elogi de la musculatura, la flexibilitat i la sensualitat de la joventut que l’executava. Una delícia. Dissabte hi tornaran a ser: no us els perdeu!

Ara arriba el cap de setmana i l’Ésdansa encara la seva recta final preparant-se pels plats forts del festival. I nosaltres hi tornarem a ser. Aquest divendres, Kukai Dantza i Marcos Morau/La Veronal s’ajunten per fusionar dos universos coreogràfics ben diferents, entre l’arrel popular i l’expressió avantguardista, allargant la barreja d’estils que, una estona abans, ja hauran posat en pràctica l’Esbart Sant Cugat i el cantaor Pere Martínez. Dissabte serà el dia més potent de tots, amb activitats des de les nou del matí fins a les dues de la matinada; la prèvia ideal per escoltar els tambors sagrats de Burundi l’endemà al matí, a dalt del volcà Racó, abans que surti el sol.

Batimbo (Burundi) | ©Ésdansa - Anna Pons

Batimbo (Burundi) | ©Ésdansa – Anna Pons

Informeu-vos de tots els espectacles que podreu veure aquests dies al web del festival.