Operación Triunfo: anàlisi d’un fan en un BlaBlaCar

20.08.2018

“Hola! Voy solo a Pineda de Mar al concierto de Operación Triunfo. Si alguien quiere apuntarse, será bienvenido”. Així comença el missatge que l’usuari Francesc deixa escrit el dimecres 15 de juny a l’aplicació per compartir cotxe BlaBlaCar. L’app informa que es tracta d’un tècnic de congressos i esdeveniments, viu i treballa a Barcelona i va sovint a Lleida, perquè la seva família és d’Alcarràs. A la descripció també hi apareix que ha fet 93 viatges i que els acompanyants li han posat una nota de 4,9 sobre 5. El contacto.

El Francesc al seu cotxe, que oferia compartir a BlaBlaCar | Foto: Laia Serch

Amb el Francesc López ens presentem a través del mateix xat de BlaBlaCar i ell de seguida em pregunta quin tipus d’entrada tinc per accedir al concert. Quan li responc que vinc per premsa junt amb la fotògrafa Laia Serch, m’especifica que ell té entrada front stage, és a dir, que estarà a l’espai reservat just davant de l’escenari. El preu està valorat en 91€. Però hi vas sol?, li pregunto; has de ser molt fan! I ell respon que sí, que és superfan, però que va sol perquè cap dels seus amics el podia acompanyar. Ens donem els mòbils per trucar-nos quan s’acabi tot plegat, i abans que comenci l’espectacle, m’envia una selfie per WhatsApp. Apareix just davant de la tarima i a la boca hi té un somriure enorme.

El Complex Esportiu Can Xaubet de Pineda de Mar és un camp de futbol de 5.100 metres quadrats. Operación Triunfo hi va en el marc del Festival Arts d’Estiu Costa Barcelona, una iniciativa del Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar que funciona des del 2011 i que cada any porta a la ciutat artistes de diferents disciplines artístiques. Enguany, a part d’OT, hi han participat Juanes, Chenoa, Buhos&Animal o Salvador Sobral. Normalment, els concerts del festival sempre es fan al mateix recinte, però per Operación Triunfo han hagut de buscar un espai més gran: Can Xaubet oferia la possibilitat de posar a la venda 10.000 entrades, de les quals se n’han venut 9.000. Que no omplissin sorprèn al Francesc i a altres fans com la Laura Baldoví, la Judit Blasco i la Carla Borràs, de 24 anys, que m’expliquen que ja van anar al concert de Barcelona i que, com que era el primer de tota la gira, s’hi respirava un ambient més emocionant que a Pineda. A la capital hi van assistir 17.000 persones.

Fans plorant al concert d’Operación Triunfo Pineda | Foto: Laia Serch

De fet, el concert de Pineda és el penúltim de la gira. Els fans que hi van ho saben i s’hi entreguen. Pel Francesc, que té 30 anys, l’actuació ha sigut brutal. “He vingut sol perquè en el seu moment m’hagués agradat veure en directe OT1, i aquest cop no volia quedar-me amb l’espineta clavada”, diu mentre intentem sortir de l’embús de cotxes que es crea a Pineda quan s’acaba el concert. Els seus amics no eren allà perquè o ho trobaven massa car, o no podien venir, o estaven de vacances. El Francesc havia decidit que, ja que hi anava sol, hi anava bé: “Pagar-me l’entrada de davant de tot és un capritx que he gaudit molt i que tornaria a fer, sens dubte”.

Enguany, el programa ha tornat a la graella després de sis anys en stand by i d’haver passat, sense èxit, de TVE a Tele5. La1 ha sigut l’encarregada de tornar a llançar Operación Triunfo. La jugada els ha sortit rodona: la final va tenir un 30,8% de share i la van veure gairebé quatre milions de persones. “Jo el vaig començar a mirar per nostàlgia”, confessa el Francesc, “em teletransportava a l’adolescència, quan començava a sortir de festa i ballava l’Ave Maria del Bisbal, o la Chenoa, la Rosa i el Bustamante”. Si introduir-s’hi va ser un exercici de nostàlgia, seguir-ho es va convertir en un vici. I això que l’alcarrassí fa vuit anys que ni tan sols té televisió a casa seva.

“Jo no tinc tele, ho mirava tot a través del 24h, i quan era la gala anava a casa d’amics o amigues i ho gaudíem plegats”. De vegades, s’arribaven a reunir 7 o 8 persones. L’entrevistat es ficava nerviós abans de cada programa. El Francesc assegura que ell no acostuma a enganxar-se a res, però creu que OT és el gran programa de la història de la televisió a Espanya: “No s’ha tornat a repetir, aquest fenomen”, apunta, i destaca que està promogut per una empresa catalana, GestMusic. Fins i tot cita el seu director, Tinet Rubira, per dir que aquests últims anys OT “estava dormint, estava descansant”. Tu quin tipus de música escoltes, Francesc? De tot. Versàtil. Des de música en català com Txarango o Doctor Prats fins a Beyoncé o Eleni Foureira, la segona classificada d’Eurovisió aquest any. 

Fans d’OT retransmetent el concert a través de les xarxes socials | Foto: Laia Serch

El Francesc creu que el programa ha tornat en el moment idoni i destaca la feinada que han fet per xarxes socials. Ell veia el programa sobretot a través de YouTube, i votava sempre de forma gratuïta a través de l’app per decidir qui havia de quedar-se setmana rere setmana dins de l’Acadèmia. “Tenen un equip que es dedica només a fer tot el tema de Social Media”, m’explica, “han agafat unes youtubers joves que ja tenien molt followers, i les han contractat per fer xarxes corporatives”. Com ho saps, tu, tot això?, li pregunto, i em respon que quan es ficava a YouTube acabava mirant sempre tots els vídeos recomanats, i en un d’ells entrevistaven a les especialistes en xarxes socials.

Aproximadament 2 hores eren les que dedicava el Francesc cada dia a veure què havia passat dins de la casa d’OT: de les 22 a les 24h, abans d’anar a dormir. Els dimarts, el dia després de la gala, la feina se li acumulava i assegura que podia quedar-se gairebé 4 hores enganxat al canal de YouTube. No s’equivoca, el nostre conductor, a l’hora de mencionar especialment aquesta plataforma. Elena Gómez i Belén Pueyo, dues de les influencers que anomenava abans el Francesc -i que han excel·lit fent de community managers d’OT- expliquen que el canal 24h ha sigut un dels punts forts de l’edició.

“YouTube és una plataforma gratuïta, tot el món la coneix i es pot accedir a ella des de tots els dispositius”, destaquen. Era el primer cop que un programa d’aquestes característiques utilitzava la xarxa social de Google per retransmetre online el seu directe. Fins ara les empreses l’emetien des del seu web propi. En els mesos de més repercussió del programa, GestMusic podia arribar a guanyar 30.500€ diaris només amb el seu compte de YouTube, segons Socialblade. Alguns dels seus secrets eren la immediatesa en la pujada dels vídeos, la gran quantitat de contingut, la seva qualitat i la proximitat amb el públic.

Fan fent una fotografia del concert d’OT | Foto: Laia Serch

A part de YouTube, les community managers d’OT han aconseguit ser Trending Tòpic diari a Twitter des del dia 24 d’octubre, que va començar el directe, fins a la gala final, i atenció: ho eren des de la primera hora de la matí fins l’última de la nit. Fàcil de dir. A Instagram, reuneixen 414.000 seguidors i dues de les seves concursants més famoses, Ana Guerra i Aitana Ocaña, poden guanyar entre 5.000 i 10.000 euros amb cada fotografia que comparteixen. De fet, una altra novetat és que aquest any als mateixos concursants han pogut estar actius a les xarxes mentre estaven tancats a la casa. Podien emetre continguts, però no rebre el feedback ni navegar per les aplicacions, perquè part de les condicions del programa és que no tinguin contacte amb l’exterior. “Els seus mòbils estan completament tancats perquè no puguin connectar-se a cap xarxa WiFi, però la galeria de fotos està connectada a un servidor al que nosaltres tenim accés, i és des d’allà on veiem el que volen publicar”, detallen Gómez i Pueyo.

Però un fan no té per què saber-ho, tot això. “Jo miro OT perquè a mi m’agrada veure com descobreixen i donen oportunitats a persones que tenen un talent brutal”, diu el Francesc, que també aprecia la innocència dels concursants. Li agrada veure la seva virginitat artística, com ell ho anomena: que no saben res d’aquest món i que són autèntics, naturals. El Francesc distingeix aquest programa dels altres: “Per mi no és un reality de merda com Supervivientes o Gran Hermano, perquè a darrere hi ha una docència i una finalitat, que és aprendre música i ensenyar a cantar”. Tot i això, és conscient de les crítiques: “Hi haurà gent que dirà que és comercial, i sí, hi estic d’acord, és un producte comercial”.

Amaia Romero, guanyadora de l’edició d’OT 2017 | Foto: Laia Serch

Aquesta edició ha sigut especialment explícita amb els temes que concerneixen els joves catalans i espanyols, fet que ha contribuït al seu triomf: s’han tractat temàtiques com la sexualitat, la visibilitat de col·lectius desafavorits i el feminisme. El Francesc, com la majoria de fans d’OT, valoren que l’Acadèmia hagi transmès missatges positius per la societat: “Tenen uns valors que no els veig en un Gran Hermano, sinó tot el contrari. A Tele5 hi veig la humanitat feta una merda, i a OT no”.

L’endemà del concert a Pineda de Mar, el Francesc no treballa. M’envia un WhatsApp a les 10:55 del matí: “Clàudia, què tal? Jo encara emocionat i flotant a sobre d’un núvol!!! Vaig disfrutar com un nen!” i després em diu: “Et volia comentar que també penso que en part gran èxit d’aquesta edició ha esta gràcies a l’elecció perfecta de bons professionals dins del claustre de professors, com els Javis, Mamen o Manu Guix”. Ja han passat 12 hores i el Francesc encara té el concert al cap. I ara, què? “La segona edició no em fa tanta il·lusió, m’agradaria que seguissin participant els mateixos d’ara”. No et cansarien? No, respon: “És que jo he sigut molt feliç mirant-los”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Interessant l’anàlisi sociològica del fenomen. Llàstima que el fan, abans de cada programa, es “fiqués” nerviós. On es ficava: al llit? al lavabo? O, ben al contrari, es ‘posava’ nerviós?