Òpera Samfaina, Catalunya com mai l’has tastat

14.09.2016

Quan baixes les escales que et porten a l’Òpera Samfaina, el nou espai gastronòmic del Liceu, tens la sensació d’endinsar-te en un local d’oci nocturn, però de seguida et trobes en un lloc extravagant i alhora màgic, una bodega de sorpreses que tant et recorden un museu com un gabinet de curiositats. Òpera Samfaina és un espai oníric, amb aquell punt d’excés i caricatura propi dels parcs d’atraccions, tan carregats d’homenatges i tics paròdics. Situat a l’epicentre de les Rambles, en una ubicació excepcional (i onerosa), Òpera Samfaina està cridat a ser un èxit rotund o un fracàs estrepitós. No sobreviurà en la franja grisa, perquè la proposta és tan original i alhora tan ambiciosa i arriscada, que només serà sostenible si la gent entén la proposta i se la fa seva. No debades el creador d’aquest espai és Franc Aleu, un dels fundadors de la Fura dels Baus. La indiferència no és possible.

Jordi Armengol amb els germans Roca

Jordi Armengol amb els germans Roca

Òpera amb samfaina es presenta com un espai cultural, gastronòmic i també solidari, un lloc per gaudir d’experiències innovadores relacionades amb la història i la cultura catalanes. El local, que consta de 950 metres quadrats, s’ha distribuït en cinc àrees diferenciades i es proposa redefinir conceptes com el museu, el mercat, la restauració i l’espectacle per fondre’ls tots en una sola experiència. Els diferents àmbits del local han estat batejats amb noms que per si sols ja són molt reveladors: el Rocambolesc, la Vermuteria, l’Odissea, la Diva i el Mercat.

Roger Guasch, director general del Liceu, veu aquest espai visionari com una oportunitat per col·laborar en el projecte de regeneració de la Rambla, cada dia més parcel·lada per grans franquícies globals. “Hauríem pogut posar-hi una botiga de marca esportiva o un restaurant de tapas, però ens hem estimat més la proposta d’un emprenedor com Jordi Armengol, un autèntic encantador de serps, que ha apostat per oferir productes de la terra enmig d’una escenografia espectacular”. “Ens adrecem a un públic local, la gent d’aquí. No volem avorrir ningú culturitzant, sinó divertir i emocionar”, ha dit Armengol després d’agrair la feina dels artesans i la complicitat de l’ajuntament i sobretot la implicació dels socis que han cregut en el projecte fins al punt d’aportar-hi 4,2 milions d’euros,

Franc Aleu és l’artista que ha concebut l’espai escenogràfic. Nét de Gaudí, Jujol i Dalí, Aleu considera que “al nostre país hi ha hagut grandíssim xalats que ens defineixen i aquí hem jugat a ser com ells des de la modèstia”. Aleu ha concebut amb els germans Roca un dels espais del local, L’Odissea Catalana. S’han proposat crear un nou concepte d’espectacle sensorial en què art i gastronomia es troben en una pel·lícula d’animació protagonitzada per Jordi Roca, el famós xef del Celler de Can Roca. Jordi Roca es lamentava en broma que Aleu, en la recreació del seu personatge, li havia fet una nàpia més grossa de la que té. Joan Roca, el gran dels germans Roca, explica que “L’Odissea reprodueix un somni que recorre la història de Catalunya en clau d’humor per explicar la cuina del país”. El lema del local és ‘Catalunya com mai l’has tastat’.

Òpera Samfaina, el nou espai gastronòmic del Licei | Foto Gran Teatre del Liceu

Òpera Samfaina, el nou espai gastronòmic del Licei | Foto Gran Teatre del Liceu

“El repte que tenim en l’àmbit de la cultura és la transmissió de la tradició” diu Santi Vila, conseller de Cultura, que ha assistit a la roda de premsa. Vila veu amb bons ulls que els impulsors d’Òpera Samfaina revisitin la tradició amb un punt d’insolència i amb ganes de guanyar diners, però també ha dit que “l’oci i el negoci han d’anar acompanyats d’una responsabilitat social molt gran i no s’entendria que es desentengués del context del barri del Raval”.

“La gastronomia avui expandeix el codi ètic. La societat també es mereix que el reconeixement que ens dóna tingui un retorn”, diu Josep Roca, Pitu, el sommelier de la família, tot posant l’èmfasi en la dimensió solidària d’Òpera amb Samfaina, que destinarà part dels seus ingressos a ONGs situades al barri del Raval, com Metges Sense Fronteres, el Casal dels Infants del Raval o La Fundació Joan Salvador Gavina.

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Les intencions poden ser bones però pel que llegeixo em temo que això sigui un nou “business” disfraçat de sofisticació i modernitat per un públic elitista, una deriva que està agafant cada cop més el món de la gastronomia. M’agradaria equivocar-me i espero veure-ho i provar-ho per fer-me’n una idea més precisa.