On són les magues?

6.02.2018

Una seixantena de mags visitaran Badalona aquest febrer, programant prop d’una trentena d’activitats de tota mena. Enguany, el Festival Internacional de Màgia de la ciutat se suma a les reivindicacions feministes que s’han dut a terme en tots els sectors culturals i especialment en el cinema i el teatre. On són les magues?

Valeria Guglietti, una de les il·lusionistes que veurem enguany al Festival de Màgia de Badalona

Reivindicant les dones, és així com el Festival Internacional de Màgia de Badalona arriba a la seva divuitena edició. “És l’any de la dona i de la cultura”, afirma José Téllez, regidor de cultura de l’Ajuntament. És per això que el festival premia la titellaire Teia Moner amb la seva Menció Honorífica. Moner ha agraït el reconeixement, però l’ha volgut celebrar “en nom de totes les magues”.

De fet, en la seva majoria d’edat, el festival ha volgut posar el focus en la participació i la sensibilització de les dones en el món de la màgia, on “estan ocupant ja el rol que els pertoca més com a il·lusionistes i menys com a assistents de mags”, creu Enric Magoo, el director del Festival.

En el camp de la màgia, Teia Moner destaca per la seva feina com a directora artística de DAMA, Festival Internacional de Dones Màgiques a Terrassa (2006-2014); els treballs realitzats amb altres mags com en Màgic Andreu i obres de creació pròpia (“Minimal Màgic”, entre d’altres). De fet, durant la seva prolífica carrera ha creat més de 25 espectacles i ha dut a terme més de 10.000 representacions, motiu pel qual mereix la Menció.

A part d’aquest premi, veurem magues fent activitats en diferents espais de Badalona, com ara Valeria Guglietti actuant a la Biblioteca Canyadó i Casagemes; Joana Andreu fent màgia a la Biblioteca Sant Roc; la Maga Gisell fent un espectacle al Centre Cultural l’Escorxador i, per últim, la maga Silvana interpretant amb el seu acompanyant Brando alguns trucs de màgia a la llibreria Saltamartí Llibres.

Malgrat la intenció de fer visibles les dones magues, el festival segueix programant una gran majoria d’homes. Per exemple, en la Gala Internacional de Màgia tota la participació que hi haurà serà masculina: Alberto de Figuereido (Madrid), Mikael Szanyiel (França), Arkadio&Bella (Burgos) –Bella fa d’assistent, no de maga-, Felipe Mejías (Jerez de la Frontera), Aaron Crow (Bèlgica) i Ivan Necheporenko (Rússia). Es faran 4 sessions d’aquesta Gala, que tindrà lloc els dies 23, 24 i 25 de febrer al Teatre Zorrilla.

De fet, l’esperança d’un canvi en la masculinització del món de la màgia passa pel relleu generacional. “Costa trobar dones entre els mags més grans, però amb els joves la probabilitat canvia”, explica Magoo. Per demostrar aquest fet, el festival finalitza amb la Gala Solidària que es durà a terme el 4 de març i que protagonitzen 4 joves promeses del món de la màgia, dues de les quals són magues.

“Aspirem a la paritat en el món de la màgia en un futur no tan llunyà”, ha comentat Magoo. Les dues joves magues són Maria Altés i la Maga Game, que hi participaran junt amb Alex Gilabert i el duo Set de màgia. La vetllada servirà per recaptar fons per al projecte Solidarmàgia, que trasllada la màgia a les regions més desfavorides del món, aquest any, a República Dominicana.

El festival, que s’inaugurarà amb la II Trobada de Mags de Catalunya, té de nou com a plat fort del festival els espectacles programats en teatres, que s’iniciaran dissabte 10 de febrer amb la tercera edició del cicle Màgia i Humor, tot un èxit els passats anys. Enguany protagonitzen aquest show en format cabaret “canalla” l’humorista Pepe Viyuela i els mags còmics José Luis Rubiales i Morrison ‘El Magnifico’. Seguirà el programa el guardonat espectacle per a públic familiar ‘Tea Time’ del Mag Txema (Premi al Festival Les Anneaux Magiques d’Or 2017 de Suïssa, i Premi Magic Valongo de Portugal), mag sortit de la pedrera del festival, d’on n’és públic des de l’adolescència.

Cal tenir en compte que l’Ajuntament de Badalona és l’encarregat d’organitzar el Festival, que per això insisteix en un vessant social, pedagògic i gratuït que vol arribar a tots els racons de la ciutat i que s’instal·la en biblioteques, teatre i centres cívics. La proposta també genera tallers per nens i per professors, perquè aprenguin màgia o perquè l’apliquin en l’aprenentatge, tertúlies per a joves i sopar màgics, entre d’altres, esperem, cada cop més plens de magues.