On són els clàssics de novel·la negra en català?

La Biblioteca Andreu Martín arriba per retre homenatge als clàssics de la novel·la negra.

L’Editorial Efadós presenta la Biblioteca Andreu Martín, capitanejada per ell mateix, en el marc de La Setmana del Llibre en Català. La col·lecció neix amb un objectiu molt clar: retre homenatge als clàssics de la novel·la negra que han sigut oblidats en llengua catalana.

La primera vegada que li van preguntar a l’Andreu Martín si volia dirigir una col·lecció de novel·la negra, la resposta va ser “no”. Però aviat va veure la necessitat d’acceptar aquest encàrrec. Avui dia és evident que el gènere negre català viu una revifada important. Nombrosos festivals omplen l’agenda cultural i abunden les col·leccions de novel·la negra, sobretot d’autors catalans contemporanis. Però les alarmes van saltar a l’Editorial Efadós quan van adonar-se que Les aventures de Sherlock Holmes estaven descatalogades en català. Com podia ser que un clàssic de la novel·la policíaca no existís en la nostra llengua?

L’Andreu era el candidat perfecte per reconduir la situació. “Aquesta biblioteca neix amb la missió d’omplir un buit molt important dins la novel·la negra i policíaca en català”, diu ell, molt convençut. “Hi ha títols i autors que m’han marcat molt, com Stanley Ellin o Ed Mcbain. Però o bé s’han perdut en el temps o bé mai s’han traduït al català”. La col·lecció vol ser un homenatge als clàssics. Segons el director, no pot ser que el públic català no conegui autors com Jim Thomson: “on són els Dennis Lehaneels Michael Connelly, els Jake Arnott, els Daniel Woodrell…?” es pregunta Martín.

L’Andreu ens dona un exemple d’aquesta mancança d’autors internacionals a Catalunya: “Com pot ser que James Ellroy, un escriptor premiat amb el premi Carvalho al BCNegra, un autor que ha estat reconegut a Catalunya… Com pot ser que no existeixi cap obra seva en català?!” exclama, desconcertat.

Cua de Palla com a referent

Efadós vol recuperar l’esperit de col·leccions com Cua de Palla, d’Edicions 62, que durant els anys seixanta ens va descobrir nombrosos títols de novel·la negra que van ser molt reconeguts i aplaudits pel públic. Actualment, però, malgrat el gran auge que viu aquest tipus de llibre, s’observa una gran carència “intolerable en qualsevol altre idioma”, afirma l’Andreu Martín.

La Biblioteca Andreu Martín preveu publicar 9 títols l’any. Martín, però, en publicaria més. Durant la presentació de premsa vam descomptar-nos de tots els autors que proposava publicar. Sort per als editors!

Els primers títols publicats són El gos dels Baskerville, d’Arthur Conan Doyle, L’assassí dins meu, de Jim Thompson i Sopar per a ogres de Manuel Quinto. Els seguiran autors com Dennis Lehane, amb Després de la caiguda, o James Ellroy amb Els meus racons foscos.

Si no coneixeu cap d’aquests autors, teniu la sort de poder descobrir-los a partir d’ara.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació