On els llibres i la natura es troben

17.10.2018

Els llibres sobre natura cada vegada omplen més prestatges a les llibreries. D’aquesta tendència literària, però, se’n parla ben poc, i aquest és l’objectiu del festival Liternatura ARTSY, el primer festival de literatura i natura que tindrà lloc el 20 i 21 d’Octubre, al MUHBA Vil·la Joana – Casa Verdaguer de la Literatura de Barcelona. El festival aplega presentacions literàries, converses i activitats a l’aire lliure per enfortir el respecte per la naturalesa i el foment de la lectura.

“Hoy es primavera”, documental que es podrà veure al Liternatura | Foto: Liternatura

L’obertura del festival anirà a càrrec del poeta Josep Pedrals, que acaba de publicar ‘Els límits del que importa’. El poeta guiarà els assistents en un passeig literari pel bosc des del Baixador de Vallvidrera fins al MUHBA Vil·la Joana – Casa Verdaguer de la Literatura de Barcelona.

Hi assistiran altres autors destacats com Philip Hoare autor de Leviatan o La balena (llegiu aquí interessantíssim article de Francesc Ginabreda) i La mar interior que presentarà al festival el seu pròxim llibre L’ànima del mar, amb una lectura il·lustrada per Vorja Sánchez i acompanyat de Carlos Pérez, actor de doblatge i locutor. A més, Sy Montgomery que visitarà Barcelona per primera vegada per presentar el seu nou llibre El embrujo del tibre  (Errata Naturae). També hi assistirà l’escriptora gal·lesa Angharad Price que presentarà la novel·la La vida de la Rebecca Jones (Editorial Rata_).

Per articular un debat al voltant de la literatura sobre natura, el festival es pretén donar resposta a 4 preguntes. El comunicador ambiental i ornitòleg Antonio Sandoval Rei abordarà la primera pregunta d’aquesta primera edició, “Què és la literatura de natura?”. La segona, sota el títol “Què està passant? Hi ha un boom editorial?” serà moderada per l’agent literària Marina Penalva i comptarà amb la presència de Rubén Hernández (editor d’Errata Naturae), Clàudia Casanova (editora d’Ático de los libros), Borja Martínez (director de la revista Leer) i Javier García (editor de Volcano Books);.

L’autor de literatura de viatges Gabi Martínez intentarà resoldre la qüestió “La natura és anti-sistema?” i, finalment  tancaran el cicle, dues veus imprescindibles en l’àmbit de l’urbanisme i l’ordenació del territori, Carles Llop, i en ciències ambientals i geografia, Martí Boada, que dialogaran sobre “Què és natura a Barcelona?”. 

El festival Movistar Liternatura ha creat una llibreria efímera dissenyada especialment per al festival, que s’instal·larà de forma orgànica al pati de Vil·la Joana. La Central ha estat l’encarregada de seleccionar les obres d’aquesta llibreria, que té la intenció de mimetitzar-se amb l’entorn natural.

Aquest festival arriba com projecte a guanyador del Premi Movistar Artsy a l’emprenedoria cultural que convoca bianualment Artsy, la plataforma de mecenatge cultural impulsada per Movistar.