Olivier Dubois, córrer per trobar la felicitat

Auguri és una allau, un tro, un tsunami: una dansa basada en la interpretació física

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Córrer, córrer, córrer, i de vegades xocar, i en aquest xocar conèixer, i en aquest conèixer avançar. Això és el que veuran els espectadors d’Auguri, la nova creació d’Olivier Dubois, segons alguns l’enfant terrible de la dansa contemporània. Dubois arriba al Mercat de les Flors del 23 al 25 de novembre de 2017 i promet una obra bella i intel·ligent.

Auguri, la nova creació d’Olivier Dubois, és l’última part del seu Étude critique pour un trompe l’oeil (Estudi crític d’un artifici). Al llarg de set anys, el ballarí i coreògraf ha creat les quatre peces que componen aquest cicle. Les altres obres són Révolution (2009), Rouge (2011) i Tragédie (2012).

Ara, Dubois torna amb Auguri (2016), un altre pas en la seva cerca universal: “Em faltava una darrera exploració”, explica, “la de la felicitat”. Segons el creador, la peça en qüestió és la cursa de l’home cap a l’absolut de la felicitat. “És l’impuls, la recerca d’un altre lloc, perquè la felicitat possiblement és un altre lloc”.

Per arribar a aquest altre lloc, l’obra compta amb 22 ballarins que, amb moviments explosius i desenfrenats, donen lloc a un esclat de joia i ansietat tot corrent sense parar. Els intèrprets es queden sense alè: el director del Ballet du Nord posa al límit els seus cossos, fent-los moure a tota velocitat. La intenció és que l’espectador es mimetitzi amb allò que veu a l’escenari, i a poder ser, que també perdi l’alè.

Els ballarins estan acompanyats per la música hipnòtica de François Caffenne, que durant 60 minuts acompanya les trajectòries tant lineals com zigzaguejants dels participants, que sovint fan canvis bruscos de direcció. “Corren, sense que sapiguem cap a on ni per què”, expliquen des del Mercat de les Flors, “A vegades xoquen, dolça o brutalment; a vegades, un ballarí alça a una ballarina, però aquesta figura no dura més d’un segon”.

Auguri és una allau, un tro, un tsunami: una dansa basada en la interpretació física dels ballarins, que no corren per guanyar res, sinó que corren tal com volen els ocells. I per això l’obra té aquest nom. Segons l’autor, “fa referència als auguris, a les trajectòries de les aus que, segons les diferents espècies, revelen el futur”. Per tant, l’obra en qüestió s’ha d’observar de la mateixa manera com mirem els estols d’ocells o els eixams d’abelles.

“Estic convençut que en les trajectòries vitals dels éssers humans hi ha un destí que es revela”, declara Olivier Dubois a la periodista Gallia Valette-Pilenko, “Hem d’aprendre a llegir la nostra humanitat, reapropiar-nos de la nostra part més mística. Auguri és una invitació a l’impuls que conté els nostres destins i a la comprensió de la humanitat com una organització secreta. En els nostres impulsos i les nostres trajectòries: el futur del món. Un teorema místic” .

Així doncs, segons l’artista, la recerca de la nostra humanitat és també la nostra raó de ser en aquest món: qui vulgui corroborar que això es pot transmetre a través de la dansa, ho pot fer entre els dies 23 i 25 de novembre al Mercat de les Flors de Barcelona.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació