Olga Xirinacs, l’escriptora integral

10.05.2016

Olga Xirinacs Díaz va néixer a Tarragona l’11 de maig de 1936. Aquest 2016 celebra el seu 80è aniversari i veu la llum el seu darrer llibre, La crisi dels vuitanta (Editorial Meteora). Amb una prosa directa, sincera i sense concessions, l’escriptora afronta el repte del temps que passa i que es passeja incansable per les pàgines del seu assaig. Passat i futur es confonen en una simfonia meravellosa.

Olga Xirinacs

Olga Xirinacs

 

Infatigable, atenta al món que l’envolta, escodrinyant la mar que pot veure des dels finestrals de casa seva, Olga Xirinacs continua inventant històries, component versos, dialogant amb el temps i amb tot allò que és visible i invisible. El 2016 també és l’any del poema Preneu les roses, que s’ha traduït a 20 llengües i que ha estat l’ensenya del Dia Mundial de la Poesia organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Un reconeixement a una escriptora integral i a una llarga trajectòria artística. Durant els mesos d’abril i maig, a la seva ciutat tants cops transformada en els seus llibres en matèria literària, se li ret homenatge amb un seguit d’actes coorganitzats per l’Ajuntament de Tarragona, els Serveis Territorials de Cultura a Tarragona i entitats culturals de la ciutat, així com els centres educatius: tots volen sumar-se a la festa de les lletres, del camí artístic reeixit, de l’esforç i de la passió de tota una vida.

L’any 2016 és un any de collita, de replegar els fruits del treball de l’escriptora, constant en el temps. Al llarg dels anys, Olga Xirinacs ha obtingut els premis més importants de la literatura en llengua catalana, tant en la modalitat de poesia com en la de narrativa. Entre molts podem esmentar el Premi Carles Riba, de poesia,  l’any 1987, o l’obtenció del títol de Mestre en Gai Saber l’any 1978 als Jocs Florals de Barcelona. El Josep Pla, de narrativa, el 1982; el Sant Jordi, el 1984; el Ramon Llull, el 1986; el Sant Joan, el 1990; o el Ciutat de Badalona, l’any 2000. El conjunt de la seva obra s’ha distingit amb la Creu de Sant Jordi, concedida per la Generalitat de Catalunya l’any 1990.

A Tarragona també ha rebut reconeixements molt significatius: el dia 21 de novembre del 2002, Olga Xirinacs va ser la protagonista de la Tercera Trobada d’Escriptors, organitzada per l’Ajuntament de Tarragona i el Departament de Filologia Catalana de la URV; el 15 de desembre del 2011 ho va ser de la primera Lletra de Batalla, una sessió monogràfica amb un escriptor organitzada pel col·lectiu dels Escriptors del Camp de Tarragona i el Departament de Filologia Catalana. I l’any 2014, en col·laboració amb la Diputació de Tarragona, es va organitzar una jornada de reconeixement institucional a la trajectòria de l’escriptora Olga Xirinacs i es va publicar el llibre La literatura d’Olga Xirinacs. Poesia, narrativa i dietaris amb articles de Pere Ballart, Eugeni Perea Simón, Llorenç Soldevila i Balart, Anna Esteve, M. Carme Bernal Creus, Xavier Allué, Joan Maria Pujals i Margarida Aritzeta. Un estudi excepcional del conjunt d’una l’obra tan polièdrica com la d’Olga Xirinacs.

I tanmateix, l’escriptora amb tota senzillesa rep a casa seva, ofereix una tassa de cafè i la xocolata negra, ben negra, o les galetes per acompanyar, i mentre el dia s’acaba d’escolar finestra avall, transformant el turquesa de la mar en un fons fosc, tal vegada sense horitzó, Olga Xirinacs conversa amb placidesa, amb normalitat, de la vida i de la mort, de la literatura i del silenci, dels èxits i dels greuges. La vetllada, amable, acomiada amb l’aroma del cafè recorrent la textura dels llavis, a l’espera d’una nova trobada, d’un altre llibre per llegir, d’alguna nova sorpresa literària de la mà d’Olga Xirinacs, que enguany fa vuitanta anys. Felicitats.

Etiquetes: