Ocupem el carrer amb Fira Tàrrega

6.09.2012

Avui comença la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega | Foto: Núria Boleda.

Enguany emprenem el viatge que suposa anar a Tàrrega amb especial il·lusió. I quan parlo del viatge, no em refereixo al trajecte que separa Barcelona -la ciutat d’una servidora- de la capital de les arts escèniques de carrer. Em refereixo al viatge cultural i emocional que proporciona Fira Tàrrega quan ocupa l’espai públic i l’omple d’art i de creació.

Dic ‘amb especial il·lusió’, perquè tornem de les vacances i ens trobem la cultura a la UCI. Les retallades i l’increment fins al 21% de l’IVA dels productes culturals l’han dut a una situació crítica. I tenim tot el sector preocupat i la ciutadania indignada, ja que resulta que ara la cultura, en lloc d’un dret, s’ha convertit en un luxe.

En aquest context d’incertesa i retrocés en els drets d’accés a la cultura, tornar a la Fira Tàrrega i continuar gaudint d’espectacles gratuïts al carrer és una alegria i un exemple, però, sobretot, una necessitat. Estic convençuda que Fira Tàrrega no deixarà escapar l’oportunitat de dir-ho en veu alta al llarg d’aquests dies. No debades va néixer de la vocació dels primers ajuntaments democràtics i del comissariat de Comediants, que van fer créixer aquest projecte fins el que és avui.

I no tinc massa clar si Fira Tàrrega ho dirà, ho ballarà, ho projectarà o vés a saber què, perquè un dels seus valors afegits és la valentia de treballar en llenguatges molt diversos i multidisciplinars. És la seva vocació: donar veu als nostres artistes i que s’imaginin nous mons possibles, sense prejudicis de gènere ni classificacions gratuïtes, tal com ens expliquen al seu programa oficial.

Per obrir la 32a edició de Fira Tàrrega, en Jordi Duran i el seu equip proposen Wired Aerial Theatre, amb el seu espectacle As the world tipped, una producció que combina un gran desplegament d’interpretació aèria amb recursos audiovisuals per tal de dur a terme una reflexió sobre l’actual crisi ecològica mundial.

També Hortzmuga Teatroa transgredeix amb el seu Yo estuve allí y … no lo contaron como yo lo vi, on teixeixen un discurs crític sobre el poder, la política i els mitjans de comunicació.

La companyia Hortzmuga Teatroa presenta enguany "Yo estuve allí...y no lo contaron como yo lo vi" a la Fira Tàrrega 2012.

O L’Horta Teatre, que a través del seu espectacle d’humor, Eufòria, proposa una sessió d’autoajuda col·lectiva en la qual dos actors apliquen una injecció d’alegria als espectadors per pal·liar la depressió en la qual estem immersos per culpa de la crisi econòmica.

Aquests tres espectacles només són la punta de l’iceberg. Resultaria impossible fer un repàs exhaustiu del que ens depara la graella de Fira Tàrrega. Com sempre, passejant pels seus carrers hi trobarem teatre, circ, dansa, teatre d’objectes, titelles, tecnologia i espectacles tan eclèctics que mai serem capaços de descriure, perquè necessiten ser experimentats.

Aquesta és la millor recomanació per a tots aquells que s’apropin a la Fira: camineu, planifiqueu i canvieu els plans a darrera hora, deixeu-vos seduir, deixeu-vos sorprendre, participeu. Com la vida mateixa, vaja.

Etiquetes: