Objectiu BCN: Han retratat Barcelona!

4.12.2014

S’ha inaugurat al Palau de la Virreina una exposició fotogràfica col·lectiva dels participants del projecte “Objectiu BCN. Retratem la ciutat”, que s’ha organitzat des dels Centres Cívics de Barcelona. Josep M. Cortina ja ens en va parlar a Núvol i ara visita l’exposició. 

Carrer Julià

Carrer Julià | Foto: Amelie Louys

Val a dir que enguany, fotogràficament parlant, Barcelona està d’enhorabona. Al llarg dels darrers mesos hem pogut veure excel·lents exposicions de grans fotògrafs com Joan Colom, Gervasio Sánchez, Sebastiao Salgado, Antoni Arissa, Richard Kapuscinsky, Pieter Hugo, Dany Lyon o Martin Parr entre d’altres. Quina llista! També hem assistit a l’organització de certàmens o mostres col·lectives com “A cop d’ull“, “Enfocats”, “25% Catalonia at Venice”, “DOC Field 14” o el projecte “Objectiu BCN. Retratem la ciutat”, que ara arriba a La Virreina.

En poques ocasions s’havia vist una eclosió com aquesta. Potser haurem de confiar que Barcelona reprengui amb força el fil d’una tradició fotogràfica que havia situat la fotografia catalana en una posició privilegiada en les darreres dècades del segle passat. Recordem sinó el prestigi i els grans treballs de noms com Català Roca, Miserachs, Maspons, Colita, Guerrero, Aymerich, Pomés, Catany, per citar-ne només alguns, sense esmentar aquí els de les generacions posteriors. Una tradició fotogràfica que es pot equiparar a les dels grans corrents francès o americà, tan valorats.

Com ja vàrem explicar fa uns mesos, el projecte “Objectiu Barcelona” tenia un doble objectiu: d’una banda, l’Ajuntament, promotor de la idea, es proposava fomentar la cultura fotogràfica dels barcelonins canalitzant-la a través de la Xarxa de centres cívics dels districtes, en col·laboració amb el Centre de la Imatge i l’Arxiu Municipal; i de l’altra, contribuir a documentar la vida quotidiana de la ciutat amb treballs nascuts de la ciutadania però dotant-los de qualitat i rigor.

Durant més de sis mesos, a 12 Centres cívics de la ciutat 200 alumnes i un equip docent integrat per alguns dels millors fotògrafs professionals del país, coordinats per Samuel Aranda, han assistit a classes, seminaris i lliçons magistrals i han treballat en tota una sèrie de projectes personals i d’equip. I ara, ha arribat el moment de veure’n els resultats, de conèixer aquest seguit de petites històries quotidianes que juntes creen, com ha dit el propi Aranda en la seva presentació, “una gran història amb molts racons”. Les sales del pati i la planta baixa del Palau de la Virreina acullen, en diferents formats, més de 500 imatges: 57 fotos emmarcades, 420 imatges que es visualitzen en tres pantalles i 33 fotografies que s’exposen al pati. Aquestes fotografies són fotos de proximitat; no ha calgut anar lluny a la recerca de llocs exòtics per fer bones fotografies. Em va dir una vegada un gran fotògraf, Tino Soriano, que les bones fotografies les teníem a prop, només calia obrir els ulls i mirar al voltant nostre. Això és precisament el que han fet els participants en aquest projecte guiats per uns grans mestres.

Bar Monaco | Foto: Olivia Paton

Bar Monaco | Foto: Olivia Paton

Quan es mostren a l’espectador tantes fotografies de formats, estils i continguts diferents es corre el risc de fer-se un embolic. Per això, cal visitar la mostra amb una certa calma i sobretot interpretar el sentit del conjunt com un gran treball col·lectiu. Al marge de la innegable qualitat individual de moltes de les imatges que es poden veure cal imaginar la riquesa de l’aprenentatge i les experiències dels participants en el projecte que han tingut a la seva disposició un “claustre” de privilegi. En uns moments en què la tecnologia digital ha trivialitzat fins a nivells inversemblants el món de la fotografia, un esforç de la magnitud d’aquest projecte és molt d’agrair. Quan tothom dispara i envia infinitat de fotografies amb càmeres compactes, mòbils i tauletes, cal insistir en el fet que la fotografia és una activitat, un art i /o una tècnica, que si es vol fer ben feta, exigeix un mínim de reflexió, esforç i coneixements.

L’exposició estarà oberta fins al 25 de gener i pot ser un excel·lent complement de les passejades per la ciutat d’aquests festes de Nadal, encara que la difusió d’aquest material continuarà els propers mesos. Està previst que, de gener a març, cadascun dels dotze Centres Cívics presentin mostres individuals dels treball dels seus participants i que del 16 de desembre fins a principis de Febrer algunes de les mirades de l’Objectiu Barcelona baixin a tretze estacions de metro de la ciutat per apropar-les als passatgers.

D’altra banda el web Objectiu BCN recollirà sota el títol “200 Mirades” una mostra virtual dels reportatges de tots els alumnes. Finalment, tot aquest material passarà a formar part dels fons de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Unes formes de retornar a la ciutat allò que la ciutat generosament ha ofert als fotògrafs aplegats en aquest atractiu projecte que els aficionats a la fotografia esperem que es repeteixi aviat.