Obeses i la immortalitat galàctica aterren a Bescanó

24.04.2018

Fills de les Estrelles. Fills de la mateixa Mare. I també hereus de Segle XIII. Obeses no necessita demostrar que és la millor banda que ha parit aquest país en dècades: són conscients que ho són, i és la gent qui s’ho va trobant tant en els discos com en els directes. Després del viatge que vam realitzar a Núvol amb “Verdaguer ombres i maduixes”, un musical sobre el Verdaguer que la majoria de la societat catalana desconeixia, i la concepció del Vè disc a l’estudi MusicLan, per fi ha arribat el torn de la presentació en directe del nou disc a les comarques de Girona.

Obeses en concert a Bescanó el passat 22 d’abril

Fills de les Estrelles és la darrera entrega del grup osonenc i consta de 13 peces que van ser anunciades el 13 de març i van ser publicades digitalment el 13 d’abril. Durant els 13 dies anteriors al llançament del disc, el grup va anar avançant cadascuna de les peces d’aquest nou recull; una cada dia. Un recull que comença donant-nos la mà i s’acaba amb un himne d’un gran delit onanista: L’Himne d’Obeses. Al nou disc hi trobem, com sempre, una gran diversitat d’estils: Queen, Muse, cabaret, tango, metal, banjo, sintetitzadors i molta èpica. Èpica com alguna de les lletres (Ens en sortirem, L’Himne d’Obeses o Fills de la mateixa Mare), també apocalipsi (Invasió Terrícola o Un món de Bojos), un optimisme reposat o un toc crooner (Perdona’m). Tot això i més sota un embolcall galàctic. Segurament un disc que no serà tan popular com la seva excel·lència mereix, però també un disc en què cada peça troba el seu espai. En definitiva, eclecticisme virtuoso.

Els quatre membres del grup ja coneixien i havien actuat al teatre de Bescanó quan feien la gira de “Monstres i Princeses”, un teatre que no van aconseguir omplir en aquella primera nit d’excitació catàrtica col·lectiva l’any 2016, però que sí ho van fer aquella tarda de diumenge d’enguany. Des d’Antònia Font que no he sabut veure uns artistes amb un públic tan divers: un nen absolutament inquietat per cadascuna de les peces, una sèrie d’herois que interpel·laven els dos Arnaus o un senyor prou gran que no sabia fins a quin punt estava descobrint com un Burdi, un Tordera I, un Jaume i un Maiol brillaven (amb l’aportació tècnica corresponent) dalt d’un escenari que se’ls havia quedat petit, però que encara quedava espai per una digna improvisació amateur al Tango de les Mentides. I això formant part d’un setlist per un públic assegut!

Molestem, molestem, que la civada guanyarem! Ja és un dels nous càntics emprats pels herois i heroïnes, als que s’hi podran sumar Obeses Immortal!, Destruirem la humanitat per sempre més!/construirem un nou progrés!, Cafè copa i puro, Cada matí en un nou llit, L’amor mai s’atura, Mentim… Tanmateix, la interpretació de les novetats va mostrar una solidesa dalt de l’escenari que no semblava tenir només un sol antecedent a la Sala Barts de Barcelona, on estrenaven el disc en directe just dos dies abans.

Que difícil és ser negatiu al respecte. Va, en direm una: cap data més anunciada (per ara) a les comarques on s’han materialitzat més de la meitat dels discos d’Obeses? Eixuga’t i tornem-hi.

* A falta de més dates per confirmar, Obeses actuarà a Manresa (27/04), Vilanova i la Geltrú (05/05), Granollers (19/05) i Vic (26/05).