Núvol emprèn el vol

15.04.2012

Aquesta setmana s’ha presentat en societat Núvol. Dues-centes persones es van aplegar a l’auditori de la Biblioteca Jaume Fuster per celebrar el llançament del digital de cultura, una iniciativa que ha agafat amb força des que els seus impulsors, a primers de març, van començar a publicar i escampar per les xarxes socials. Un mes i mig després, Núvol compta amb una trentena de col·laboradors fitxats i més de vuit mil visites úniques.

Què és Núvol?

El periodista Toni Puntí va presentar l’acte i va donar la paraula a Bernat Puigtobella, editor de Núvol. Puigtobella va presentar els continguts del web del diari, que es va renovar el mateix dijous coincidint amb la festa i la presentació d’aquest nou mitjà a la premsa. Puigtobella va agrair la complicitat de les hereves de Joan G. Junceda, que han donat permís per il·lustrar el web amb les caplletres de l’artista. L’editor de la capçalera va dir que el nou disseny ha de servir perquè des de Núvol es puguin fer seguiments exhaustius d’alguns esdeveniments, com ara festivals, setmanes culturals, simposiums, jornades, etc.  Puigtobella va explicar que Núvol estava organitzat en seccions, com un diari, però que aquestes seccions no corresponien a temes de caire general sinó que havien de servir per donar fe de l’activitat de certes comunitats d’interessos. “D’aquestes comunitats en direm vegueries. Ja que no podem tenir vegueries a la terra, almenys les podrem tenir al cel”, va dir Puigtobella. En arribar a la secció Homo fabra, dedicada a la llengua i la ludolingüística, Puigtobella va arrencar un aplaudiment del públic per homenatjar Jaume Bonet, que ha estat pràcticament un mes en vaga de fam per defensar la llengua a les Illes.

Homo Fabra

Tot seguit Toni Puntí va presentar Víctor Pàmies, autor de ‘En cap cap cap’. Paremiòleg digital, autor de la incipient ‘Enciclopèdia paremiològica del cos humà’, Víctor Pàmies va sortir a parlar justament en representació de la comunitat homo fabra, una comunitat molt activa a la xarxa a través de moltes plataformes (Infomigjorn, InfoZèfir, Verbàlia, Espai Avinyó, Rodamots, Dicciotionari, Plataforma per la llengua, etc). Pàmies va enfilar refranys que feien referència a Núvol i va parlar del Diccitionari, un blog de citacions que manté amb tres filòlegs més.

No va faltar tampoc a la cita el col·lectiu El web negre, que s’ha integrat a Núvol des de bon principi amb una vegueria pròpia. Kap va parlar en representació del col·lectiu, i va mostrar la seva total simpatia pel projecte. Les vinyetes d’El web negre tindran un gran protagonisme dins de Núvol, i ja han despertat un gran interès entre els lectors de la capçalera.

 

Representants d'El Web negre a la Festa de Núvol: Kap, Puyal, J.I. Gras, Néstor Macià

Homenatge a Calders

Núvol va aprofitar la festa per fer un homenatge a Pere Calders, ara que se celebren cent anys del seu naixement. Imma Colomer va dir contes breus de Calders davant d’un públic captiu, que es va meravellar amb la història d’aquell famós lloro de Birmània que resulta ser de Cadaqués.  Calders torna a estar present entre nosaltres i Núvol se n’ha fet ressò.

 

Enric Casasses i Imma Colomer a la festa de Núvol

El primer e-single de la literatura catalana

Toni Puntí va donar pas al col·loqui, que es va dedicar a explicar una mica la filosofia de Núvol i a presentar ‘El cotxe’, de Toni Sala, el primer e-single de la literatura catalana. Àlex Gutiérrez, cap de secció de mèdia de l’Ara i president de l’Escacc, va destacar l’esperit wiki de Núvol, la novetat d’un format que podia omplir un espai a la xarxa que en aquests moments, malgrat la quantitat d’informació que hi pul·lula, està desatès. Àlex Gutiérrez, que ha estat acompanyant el projecte de Núvol des dels inicis, hi publica regularment crítiques de cinema i teatre. Laura Basagaña, redactora de Núvol, va mostrar un gran entusiasme pel projecte, que veu imbuït pel mateix esperit de Robin Hood: Núvol pretén aconseguir que les coses petites guanyin importància pel simple fet de fixar-nos-hi. Toni Sala va intervenir també per dir que Núvol serà útil als lectors si és capaç de posar una mica d’ordre i fer de filtre de tot un bombardeig de tweets i informacions que no podem assimilar per pura saturació. Toni Sala no va amagar la seva satisfacció per ser el primer autor que publica un e-single en català. El cotxe és una narració de quaranta pàgines, que és massa llarga per sortir en un suplement dominical i massa curta per fer-ne un llibre de dimensions convencionals. Així com es publiquen discos en format single, també s’editen ara en digital singles electrònics. “Avui dia els agents literaris ja no negocien llibres, sinó continguts”, va explicar Puigtobella, que advoca pel digital sense por ni complexos, ni tampoc sense menystenir el paper.

Àlex Gutiérrez, Bernat Puigtobella, Toni Sala i Laura Basagaña

L’acte es va cloure amb un recital de l’Enric Casasses, que portava un plec de fulls dins una bossa de roba. Casasses va dir alguns poemes inèdits i va divertir el respectable amb una dita que algú va dir un dia del filòleg Joan Coromines: “Enlloc cap el que cap en el teu cap”.

Totes les coses perennes

Per acabar, Miss Carrussel va tocar dues cançons del seu nou disc ‘Totes les coses perennes’, que s’ha editat en format vinil. Tot un descobriment per a molts dels assistents. Miss Carrussel va beneir Núvol amb les seves cançons i va  enamorar el públic amb el tema ‘Tanmateix’, que obre aquest nou àlbum.

Miss Carrussel, abans de la Festa de Núvol a la Biblioteca Jaume Fuster

L’acte es va cloure amb un sorteig de llibres i discos. Una rifa una mica caòtica que Toni Puntí va acabar abans d’hora perquè els números que li van servir en una panera no quadraven. Senyors de Núvol, hem d’aprendre a rifar!

Enhorabona.