Noves eines per aprendre català

Per a què serveix el Nivell C2 de català? En què es diferencia del C1 o d'un Grau en Filologia?

Rita Roig

Rita Roig

Periodisme i Humanitats

Per molts periodistes, traductors i altres professionals de la llengua, tenir el nivell D de català era un mèrit que els posicionava positivament en l’àmbit laboral. El 2014, però, el Nivell D es va rebatejar amb el nom de C2, i va passar a formar part del Marc europeu comú de referència per a les llengües del Consell d’Europa. Amb aquest rebranding, el contingut de la prova també es va modificar: se’n van eliminar aquelles preguntes sobre literatura, fonètica, dialectologia, etc. Els canvis van generar confusió i dubtes: Qui necessita el Nivell C2? Per a què serveix? Quin grau de dificultat té?

Sergi Cercós és professor de català i l’autor de 10 proves per al nivell C2 (Castellnou)un manual de preparació per a aquells qui volen obtenir el certificat. Segons Cercós, la prova està destinada a qualsevol persona que “vulgui -o necessiti- certificar coneixements avançats de català”. Tot i això també afegeix que preparar-se per l’examen “pot resultar molt interessant per a aquelles persones que vulguin aprofundir en el coneixement de la llengua”.

S’ha de tenir en compte, però, que els coneixements avançats de català també es poden justificar amb l’obtenció del C1, és a dir, el Nivell C de tota la vida. Això genera dubtes sobre quin certificat és més útil, i sobre les divergències entre ambdues proves. Tot i que en les dues es demana un alt coneixement de la llengua, la diferència essencial rau en el pes que té la producció textual en el Nivell C2 (que suposa el 57% de la prova). És important que l’examinand sàpiga reformular informació i crear nous textos, així que el C2 implica una càrrega cognitiva que va més enllà de la competència estrictament lingüística: “He vist casos de textos sense ni una falta que no han aprovat”, explica Cercós.

És una prova, doncs, que requereix preparació. Segons Sergi Cercós és “difícil que algú aprovi només perquè és parlant nadiu de català”, ja que per aprovar és essencial conèixer l’examen, la seva estructura i la tipologia d’exercicis que hi figuren. De fet,  l’objectiu del manual és “minimitzar el factor sorpresa el dia de l’examen”. Així, els exercicis que proposa el llibre familiartizen l’alumne amb la prova i poden servir de simulacre d’examen.

Una altra qüestió arran d’aquesta prova és si té relació amb el Grau de Filologia Catalana. Fent un cop d’ull a la llista de Titulacions Equivalents de la Direcció General de Política Lingüística, veurem que hi consta que el Nivell C2 de català és convalidable per aquells llicenciats o graduats en Filologia. Això no vol dir que aquestes titulacions siguin equivalents en la pràctica. Cal tenir en compte que un grau en Filologia Catalana és molt més complet: proporciona coneixements de lingüística i literatura catalanes en profunditat, cosa que no es pot dir del Nivell C2. En això, Sergi Cercós és clar: “No té res a veure: és com si algú que s’examina del proficiency d’anglès i aprova es pensa que és filòleg”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació