Nous museus a Barcelona?

22.10.2012

 

Museu de l'Hermitage, a Sant Petersburg.

Amb poc temps de diferència, Barcelona ha sabut que pot ser seu de dos nous museus; i no dos museus menors! Ni més ni menys que un nou museu Thyssen, que aniria ubicat al costat del MNAC a Montjuïc, i una sucursal del museu de l’Hermitage, museu de museus de Rússia, que aniria a tres naus de la bocana nord del port, prop de l’hotel W.

Sembla que Carmen Cervera de Thyssen vol mostrar en exposicions l’increïble pinacoteca del seu difunt marit, i així alhora treure’n rèdit. Ella volia fer un gran museu a Sant Feliu de Guíxols (on estiuejava amb el baró Thyssen), però ha degut veure més possibilitats a obrir un museu més gran a Barcelona, ciutat d’art i cultura. Alhora, el MNAC, i el seu timoner Pepe Serra, tindrien a bé el projecte, que aniria al pavelló Victòria Eugènia, un dels dos pavellons firals que hi ha just a sota del gran museu nacional. Un MNAC que mai acaba d’arrencar, i hi ha qui diu que és per la ubicació… doncs un pas previ del Thyssen a sota, i una bona connexió entre museus, podrien fer allò de Mahoma i la muntanya, no?…

El Thyssen a Montjuïc tindria èxit i seria un clar dinamitzador del MNAC, i potser també de tota la muntanya: s’ha de treballar més en un conveni de divulgació comuna dels museus de Montjuic: el MNAC, el CaixaFòrum, la Fundació Miró i un futurible museu Thyssen.

Pel que fa al projecte de la sucursal del peterburguès museu de l’Hermitage a prop de l’hotel Vela, seria un gran estímul per la zona. Això dit amb llums de neó d’alerta contra l’especulació, quedi clar. L’hotel Vela, avui, segueix sent una illa de turisme allí on abans hi havia serveis del port. L’hotel W i totes les noves construccions, més la platja i un gran museu de ressò internacional, podrien ser claus per dinamitzar aquella part de la ciutat.

El cost d’arranjar els espais patrimonials on anirien ambdós museus, el pavelló Victòria Eugènia i les naus del Port vell, pot ser molt alt, però són espais bons i interessants, que ara mateix tenen poc ús. Són espais potenciables i, primer que res, són espais existents, no s’ha de començar de zero; i tampoc s’ha de començar de zero al mig del desert: Barcelona té públic garantit, i si les marques són bones, més. Esperem que es facin, però que la manca de recursos actuals impliqui seny en la realització del continent i el contingut.

Dos grans objectius de l’actual ajuntament, abans de pensar en onírics barris de nova planta, haurien de ser consolidar i acabar la gran reforma de la zona de Glòries-Poblenou-22@ i l’altra arrodonir la zona on aniria a parar l’hipotètic Ermitage. I és que abans fa falta arranjar i consolidar que crear de nou i a l’engròs. Seny i mesura. Abans cal preguntar-se si tots els museus que hi ha a Barcelona són viables. Recentment hem vist la desaparició de l’efímer museu de Rock i del Precolombí. I els que no tanquen, redueixen pressupostos. La crisi ens fa acotar les possibilitats i afilar l’enginy. Sobreviurà el més fort o el més llest?

L’exemple del CaixaFòrum, amb grans exposicions gratuïtes, ens ensenya que si el que és mostra és bo i s’estimula el públic, la gent va al museu. D’acord que la gratuïtat fa força incomparable aquest cas, però ens serveix per observar que així mateix a Barcelona ens trobem museus també gratuïts però amb molt pocs visitants. Per què? Pels continguts. Prou museus buits, prou gegants que no saben caminar!

Si s’obre un museu ha de ser sense pensar en voler fer un museu colossal. Els turistes que vénen a Barcelona no poden veure tants museus enormes: el MNAC (que serà més gran si compta amb el Thyssen annex), ‘la Miró’, ‘el Picasso’ que no ha parat de créixer, la bèstia parda que serà el nou Disseny Hub a Glòries (que qui sigui ens agafi confessats!…)…  Cal tenir clar, que la mida sí que importa. I amb tants museus: més val no passar-se de gran. El Disseny Hub en pot ser un clar exemple de projecte pre-presa de consciència de Crisi econòmica.

I pel que fa als continguts: l’Hermitage, o qualsevol museu, no pot ser només un nom. Hi ha d’haver dues exposicions dignes com a mínim. Si no en tenen una de fixa de rellevant (amb peces de renom potser d’artistes catalans i espanyols) doncs com a mínim dues que es vagin canviant, d’autors interessants a qualsevol nivell. No volem contenidors culturals sense continguts interessants i viables.

 

Etiquetes: