Nits de juny al Castell de Montjuïc

2.06.2017

S’ha acabat mirar Montjuïc des de lluny i només de tant en tant: avui comencen les Nits al Castell de Montjuïc, un cicle que arriba a la seva tercera edició i que omple de circ, performance i música l’emblemàtic edifici.

Nits d’estiu al Castell de Montjuïc | Foto: ICUB

El Castell de Montjuïc és un d’aquells espais de Barcelona que es veneren, però que no es trepitgen prou: hi és, agrada, però costa pujar-hi. Davant d’aquest fet, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) busca dinamitzar l’espai amb propostes com les Nits al Castell, cicle que arriba a la seva tercera edició amb la voluntat de consolidar-se com a punt de trobada de la ciutadania a la part alta de Montjuïc. Per facilitar el transport, a partir de les 22h el Castell proporcionarà servei de bus llançadora fins a plaça Espanya.

La proposta comença aquest divendres, 2 de juny, entre les 20 i les 24h, i tindrà lloc totes les nits de divendres d’aquest mes al pati d’armes del Castell. La programació és d’accés gratuït, “orientat a seguir recuperant l’espai del Castell per a la ciutat i situar-lo, de nou, en l’imaginari col·lectiu de les barcelonines”, explica l’ajuntament. A part dels espectacles, les Nits comptaran amb food trucks.

El cicle Nits al Castell és una aposta multidisciplinària, que encabeix propostes culturals de qualitat amb vinculació amb el territori. L’edició 2017 arrencarà amb un combinat de circ a càrrec d’artistes residents al taller de l’Ateneu Popular de Nou Barris, per continuar amb una proposta transcendental i transformadora sobre la vida i la mort, The Last Cabaret i acabar amb un concert a càrrec de The Excitements.

La primera nit comptarà amb un gran espectacle, Combinat 53, proposat per l’Ateneu Popular 9 Barris, en base als clàssics Combinats de Circ que van néixer en aquest equipament. Jorge Albuerne i Ramiro Vergaz, membres de la comissió de circ de l’Ateneu, dirigeixen el que serà una trobada fugaç entre diversos artistes de circ. Combinat 53 portarà al pati d’armes multitud de disciplines del circ, des d’acrobàcies a trapezi.

La segona nit, la del 9 de juny, comptarà amb l’obra transdisciplinar The Last Cabaret, que enfronta l’esser humà i la mort a través d’una col·lecció “ready made” de 12 taüts redissenyats per donar- los un nou ús metafòric i d’una perfomance a manera de presentació interactiva on el públic pot experimentar en primera persona amb cada Taüt Cabareter i el seu procés poètic. L’objectiu de The Last Cabaret és trencar el tabú de la mort, inclús més enllà de la mort física, acceptant-la com a quelcom intrínsec a l’esser.

L’última nit serà la del divendres 16 de juny. Per tancar el cicle, els Excitements portaran el seu rhythm and soul al pati d’armes del Castell de Montjuïc. Els Excitements són un grup de Barcelona amb tres LP a l’esquena i pretenen aterrarà al Castell com una piconadora, amb guitarres, metalls, l’arpa i la veu de la cantant Koko.