Nits de Cinema Oriental a Vic

12.07.2012

La imatge del 'Festival Nits de Cinema Oriental' de Vic és el drac Siu Lung.

Imagineu-vos per uns moments al mig d’un petit parc al centre d’una petita ciutat catalana en una calorosa nit de juliol. Asseguts en una cadira, contempleu davant vostre una gran pantalla on es projecta una pel·lícula protagonitzada per actors asiàtics. Esteu pensant en Bruce Lee o Jackie Chan? Massa tòpic? No! Perfecte. Al vostre voltant desenes de persones segueixen el film mentre degusten algun plat típic xinès, tailandès o coreà. Voilà! Benvinguts al Festival Nits de Cinema Oriental de Vic!

En aquest cas el cinema és l’excusa per descobrir una geografia que ens queda molt lluny física, cultural i socialment. Les Nits de Cinema Oriental van més enllà del setè art i aquesta és la seva principal virtut.  L’èxit que les ha fet grans en pocs anys és la suma de diversos factors: la passió desbordant dels impulsors, la seva capacitat d’integrar els col·lectius originaris d’aquest continent en l’organització i l’habilitat per atraure l’atenció d’un públic, potser massa acostumat a les pel·lícules nordamericanes, però alhora encuriosit, receptiu i obert a noves propostes culturals.

Quim Crusellas, Gloria Bernet, Domingo López i BoonChanh Lim Li són les quatre ànimes del Festival Nits de Cinema Oriental. El 2004 Quim Crusellas, actual president del CineClub Vic, i BoonChanh Lim Li, propietari del Restaurant Mandarín (el primer xinès que va obrir a Osona) demanaven permís a l’ajuntament vigatà per organitzar al Parc de la Bassa dels Hermanos la doble projecció a l’aire lliure de Shaolin Soccer i Fulltime Killer  acompanyada d’un sopar amb alguns dels plats tradicionals de la cuina del país originari dels films. Cinema cantonès, doncs sopar cantonès. Nou anys després aquella experiència pràcticament anecdòtica s’ha convertit en un autèntic festival, amb 27 pel·lícules -catorze d’elles competint en secció oficial i disputant-se el premi popular Gat de la sort. Films projectats en diferentes espais de la ciutat, acompanyats de quatre sopars temàtics i diverses activitats lúdiques, que al llarg d’aquests anys han anat des d’una demostració de tractaments de bellesa persa fins a exhibicions d’arts marcials, tallers d’ikebana o de tatuatges d’henna.

Avui engega la 9ª edició d’aquesta mostra, que s’allargarà fins el 21 de juliol i que enguany té Hong Kong com a país convidat. Ergo, cinema d’acció directament a la vena. Fora d’Àsia la cinematografia hongkonguesa era pràcticament desconeguda fins a l’aparició en escena de Bruce Lee i les seves originals cintes d’arts marcials, que van ser seguides per Jackie Chan, les espectaculars pel·lícules d’espases i fantasies produïdes per Tsui Hark o les carnisseries heroiques dels gàngsters de John Woo. El món sencer es va rendir a un cinema en constant evolució que als anys 90 es reinventava en l’escena  indie, les comèdies surrealistes d’Stephen Chow o les famoses bandes Young and Dangerous. Johnnie To i Wong Kar-wai són noms imprescindibles actualment del circuit de festivals i de cinema d’autor. L’homenatge a Hong Kong no és gratuït; l’any passat els promotors de les Nits orientals van ser convidats a participar al Film Art, el mercat de cinema més important del continent asiàtic. Entre tots els festivals europeus només hi eren representats el de Sitges, el d’Udine (Itàlia) i el vigatà. Gràcies a les gestions fetes allà l’edició d’enguany del Festival ha comptat amb el suport oficial (i econòmic) de les institucions hongkongueses i amb la possibilitat de projectar una àmplia mostra del que es cou en el sector cinematogràfic d’aquell país. Les Nits de Cinema Oriental 2012 però, inclouen també pel·lícules provinents de la resta de Xina, Tailàndia, Japó, Índia i, per primera vegada, Taiwan i Malàisia. “Fins ara Malàisia feia un cinema molt localista, que difícilment hauríem entès aquí”, explica Crusellas. “Ara han començat a fer pel·lícules d’acció que ens poden recordar a les d’altres països asiàtics dels anys 70, fetes amb moltes ganes, sense pràcticament efectes especials, molt artesanals”, afegeix. Dels catorze films que formen part de la secció oficial, vuit no s’han estrenat encara fora del seu país i aquí ja es podran veure subtitulats al català gràcies a la feina feta durant mesos per part d’un equip de col·laboradors originaris d’aquells països i d’alguns estudiants de la Universitat de Vic que s’encarreguen de la traducció.

Escena de la pel·lícula 'Overhead 2'.

Llums, càmera… Hong Kong!

El país convidat serà l’encarregat d’inaugurar el festival amb una doble sessió que començarà amb Overhead 2, una intensa pel·lícula d’acció que reuneix tots els clàssics del thriller hongkonguès (lleialtat, honor, cobdícia…) i Let’s go!, homenatge del director Wong Chin-Po a les històries de superherois orientals. A partir d’aquí i, tant dins la secció competitiva com en les diverses sessions especials programades, el públic de les Nits podrà escollir entre films de tots els registres. Des del realisme màgic de Starry Starry Night (una imaginativa i tendra història sobre la fi de la infantesa i la pèrdua de la innocència) fins a la coreana Gürum Pang, un film d’animació per a nens, o la ciència-ficció espectacular de Ra.One, la pel·lícula més cara la de la història del cinema indi. Els organitzadors també han programat una retrospectiva que, sota el títol de Hong Kong meeting point, ofereix set films realitzats a la ciutat des de principis del noranta i que “mostren Hong Kong com alguna cosa més que una localització”.

Amb l’estómac ple

El Festival Nits de Cinema Oriental de Vic no seria el mateix sense els sopars temàtics. BoonChanh Lim Li coordina aquesta part de la mostra, on participen activament diversos col·lectius d’immigrants de la ciutat. A banda del sopar cantonès inaugural d’aquest vespre –l’únic pel que cal fer reserva-, també s’han programat un sopar coreà i tailandès, un taiwanès (per primera vegada) i un de l’Índia, aquest a càrrec de l’Associació Social i Cultural de l’Índia a Vic. Sopars a l’aire lliure i a preus populars que acompanyen les nits des del primer any i que són per a molts assistents un punt decisiu a l’hora d’acostar-se al festival. Aquest, però, encara es completa amb algunes propostes més lúdiques com ara exhibicions de taekwondo i taitxituan, un taller d’henna o el ja tradicional taller de Bollywood. La indústria cinematogràfica índia tornarà a brillar amb llum pròpia durant la cloenda de les Nits, amb l’espectacle de la companyia Saridevi and the Bollywood Diamonds i que sota el nom de Indiavisió oferirà un recorregut pels balls més tradicionals: des de l’Odissi, una de les danses clàssiques de la Índia fins al Lavani, procedent de Bombai, o el Bollywood en estat pur.

Sota la protecció del petit drac Siu Lung

Obra del dibuixant Xevi Domínguez, la imatge d’aquesta edició s’inspira en la iconografía xinesa i en el simbolisme d’aquest ésser mitològic que, segons la mateixa tradició, és el resultat de la unió de nou animals. “El nou és el número de la sort, aquesta és la novena edició de les Nits i a més a més el drac és la imatge que utilitza Hong Kong per promocionar-se a l’exterior”, expliquen els organitzadors. En l’Any del Drac, segons l’horòscop xinès, el Festival Nits de Cinema Oriental de Vic demana la protecció i la fortuna a Siu Lung, un petit i simpàtic drac cantonès amb les mateixes ganes de créixer que el festival. Sembla que aquest any astres, dracs i cinema s’han posat d’acord.