Neuroart: ciència i art als instituts de Catalunya

I si aprenem sobre neurociència a través de la creació d’obres d’art?

Ester Roig i Clàudia Rius

@Ester_Roig, fotògrafa de Núvol / @ClaudiaRiusL, redactora de Núvol

Els egipcis pensaven que el pensament sortia del cor. Des d’aleshores fins a l’auge actual de la neurociència els investigadors han passat per un llarg camí, que ha permès començar a entendre el misteri del funcionament del cervell. Precisament sobre això es vol fer reflexionar als estudiants que participen a Neuroart, un concurs de la Universitat de Barcelona.

I si aprenem sobre neurociència a través de la creació d’obres d’art? Aquesta és la idea de la qual parteix Neuroart, el concurs que organitza la Universitat de Barcelona a través de l’Institut de Neurociències i la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i). Els participants del projecte són joves de primer a quart d’ESO, que després d’assistir a una ponència sobre neurociència, es posen mans a la feina amb els seus projectes artístics.

A l’edició de 2018 hi participen un total de 10 escoles d’arreu de Catalunya: el Col·legi Jesus Maria Claudina Thévenet, l’Escola Molina, l’Escola Santa Maria dels Apòstols i l’Institut Joan Manuel Zafra de Barcelona; l’Institut de l’Alt Foix de Sant Martí Sarroca; l’institut Duc de Montblanc de Rubí; l’Institut del Til·ler de Les Franqueses del Vallès; l’Institut Jaume Callís de Vic; l’Institut Ribera de Sió d’Agramunt i, finalment, l’Institut Salas i Xandri de Sant Quirze del Vallès.

La ponència sobre neurociència va a càrrec de l’equip d’investigadors de NeuroUB, i es focalitza en el sistema nerviós, la seva estructura, funcions i plasticitat. En el cas de l’Institut Joan Manuel Zafra de Barcelona, per exemple, l’experta Noemi Lamonja Vicente va ser l’encarregada de donar als alumnes unes primeres indicacions sobre el funcionament del nostre cervell. Parlar d’aquest dona prou joc com per fer referència a temes que toquen de prop a l’alumnat: el bullying, l’alimentació, les drogues, el sexe i algunes patologies. A més, Lamonja aprofita per fer paral·lelismes entre el cervell i els ordinadors, el sistema nerviós i els cables dels dispositius electrònics.

A continuació, cada escola treballa per grups en l’elaboració de representacions artístiques relacionades amb els conceptes explicats prèviament a les ponències. En aquesta elaboració, el professorat assumeix només la funció de guiatge, ja que són els mateixos alumnes els que duen a terme els processos creatius, la tria del projecte científic i artístic. Núvol ha fet un seguiment de l’Institut Joan Manuel Zafra: podeu veure el resultat de la tasca de l’equip de la UB, el professorat i els alumnes del centre en el vídeo d’aquest article, realitzat per Ester Roig.

Un cop finalitzats els projectes, cada centre educatiu seleccionarà un sol grup per a representar a la classe en la final del concurs, que tindrà lloc el 8 de juny. Els grups seleccionats exposaran els seus treballs a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Allà se celebrarà una jornada final on un jurat d’experts multidisciplinar donarà a conèixer els guanyadors de les diferents categories. Els criteris seran tècnics, però també es tindrà en compte el valor estètic, la creativitat i la defensa oral de les obres. Finalment, els projectes es podran visitar en una exposició oberta al públic a la sala d’exposicions de la Facultat de Belles Arts fins al 22 de juny.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació