Neix Verdaguer edicions

14.09.2013

Carme Torrents, directora del Museu i de la Fundació Verdaguer, i Ramon Pinyol, director de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris han presentat l’editorial en el marc de la Setmana del Llibre en Català.

Carme Torrents i Ramon Pinyol durant la presentació de 'Verdaguer Edicions'.

La Fundació Jacint Verdaguer ha posat en marxa l’editorial Verdaguer Edicions per “preservar i difondre l’obra del poeta i la seva mirada dramàtica i apassionada, que s’erigeix com un dels pilars de la literatura catalana”, ha explicat Torrents. “Es tracta d’una aposta arriscada, feta en temps de crisi” i portada a terme per una entitat sense afany de lucre. L’editorial publicarà en paper i en format digital, per tal d’arribar a tots els públics. “Volem internacionalitzar la figura del poeta, fent-la arribar a tothom i aprofitant també la xarxa i els nous formats”.
Ramon Pinyol ha volgut destacar “la modernitat de Verdaguer” i alhora la seva acceptació en les classes populars. “A través de l’editorial es vol donar a conèixer poemes oblidats per la societat, amb els comentaris pertinents i oferint un text fiable, actualitzat. En aquella època hi havia uns referents molt clars, que els lectors identificaven immediatament quan llegien els poemes i que potser ara s’han perdut. Els textos de Verdaguer han sofert la censura, el temps n’ha fet perdre algunes referències i tot això se subsana amb una edició crítica, amb comentaris i anotacions històriques”, ha exposat Pinyol.

L’obra de Verdaguer, digitalitzada i contextualitzada

Les dues línies d’edició del projecte són l’Obra Completa del poeta de Folgueroles, digitalitzada i amb comentaris erudits dels estudiosos de la Societat Verdaguer. I la col·lecció Univers Verdaguer, on “diversos artistes i personalitats faran de prescriptors del poeta”, explica Torrent.
L’editorial ha digitalitzat cinc títols de l’obra de Verdaguer, que es poden comprar conjuntament en format ebook per 25 euros fins a final de mes. Es tracta dels títols L’Atlàntida, Pàtria, Sant Francesc, ‘Dos màrtirs de ma pàtria, o siga Llucià i Marcià’, Barcelona. D’altra banda, el dia 5 de novembre arribarà a les llibreries el poema La Pomerola. Primavera, en format paper i també en digital. “Es tracta d’un poema que no va poder ser recollit a les antologies, perquè es desconeixia i que es pot considerar un text predecessor de poemes com El Comte Arnau de Joan Maragall, Nabí, de Josep Carner i Llàtzer el ressucitat de Carles Riba”, ens diu Torrent.

Futures publicacions

De cara a l’any vinent, dins la col·lecció d’Obra Completa, l’editorial prepara la publicació en format digital del volum Montserrat, ja publicat en paper per Eumo Editorial. I també, l’edició en paper i en digital del llibre Al Cel, a cura de Pere Tió.
Pel que fa a la línia Univers Verdaguer, el poeta Enric Casasses analitzarà els quaderns d’exorcismes del poeta de Folgueroles a Dimonis de Jacint Verdaguer-els Apunts de la casa d’oració presentats i comentats per Enric Casasses. El llibre es podrà llegir l’any que ve. I de cara al 2015 el biòleg Bernat Gasull prepara el llibre Verdaguer a l’Aneto. Ascensió de 1882, “una mirada fresca que interpreta el poema Canigó, a partir de recerca històrica, anotacions inèdites de llibretes del poeta i curiositats de la travessa”, explica Carme Torrents.
Formen part del projecte la Fundació Jacint Verdaguer, la Societat Verdaguer i la Càtedra d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic, juntament amb estudiosos i intel·lectuals que han centrat la seva tasca en el poeta i professionals del camp editorial.
“La intenció és publicar entre 2 i 4 llibres cada any”, destaca Carme Torrents.