Neix un nou digital, Aguaita.cat

9.11.2012

Avui neix un nou digital a les Terres de l’Ebre. Si fa uns dies us presentàvem el digital de cultura surtdecasa.cat, amb seu a Tortosa, avui s’estrena un diari digital d’informació general, Aguaita.cat, un nou mitjà fundat i coordinat per les periodistes Sofia Cabanes i Sílvia Berbís.

 

 

“Aguaita.cat vol recuperar el paper fiscalitzador que han de tenir els mitjans de comunicació davant dels càrrecs públics i vol donar una oferta informativa plural i oberta a la societat”, explica Sílvia Berbís. “Prenem com a guia la defensa dels drets de les persones i del territori i una democràcia més transparent i real”. Avui Aguaita.cat aixeca la persiana. I com que sabem la il·lusió que fa crear un nou mitjà digital, des de Núvol els saludem i els desitgem molta sort. Reproduïm a continuació el primer editorial d’Aguaita.cat, un text fundacional amb una declaració d’intecions que pot ser llegit com un manifest.

 

Aguaita.cat neix en esta època de crisi econòmica i periodística amb tota la descaradura i la il·lusió que li permet la seua existència fins ara embrionària. Neix sense llastres ni lligams per afrontar un gran repte, que és el d’atendre, fins on puga arribar, les necessitats informatives que tota societat precisa, en aquest cas l’ebrenca, per ser cada més lliure i més democràtica.

I neix perquè qui l’ha gestat creu fermament que tota crisi implica renovació, oportunitat, reflexió i impuls cap a endavant, però sobretot perquè sosté que hi pot haver la manera en què el periodisme torne a mirar a la gent als ulls, a parlar-hi de tu a tu, a recollir la veu de carrer i no només la d’aquelles fonts oficials i oficialistes que poc a poc han anat monopolitzant l’espai d’intercanvi comunicatiu.

Aguaita.cat vol ser això sobretot, un espai comú on la societat de les Terres de l’Ebre s’hi puga trobar i participar, on s’hi veja reflectida i senti la necessitat i el compromís d’intervenir-hi. Un mitjà social que utilitze les xarxes per estar en contacte amb els seus lectors, per tocar la seua realitat, per absorbir i interactuar, per avançar segurament molt poc a poc, en consonància amb la societat de la que forma part, i per defensar els interessos comuns, els del progrés, el territori, el riu, el patrimoni i la història que encara s’ha de viure i escriure.

Aguaita.cat vol també recuperar el paper fiscalitzador que ha de tenir un mitjà de comunicació enfront als poders públics. No surt de bades el 9N, coincidint amb l’inici d’una campanya electoral crucial per al nostre país. Perquè vol ser testimoni de primera mà, i transmetre i processar el que vegi, d’aquests comicis d’uns temps tan incerts com esperançadors, i per seguir de prop aquells que ens governaran en aquests anys crucials, els que ens hauran de retre comptes a cada tram del camí.

Els mitjans són modestos i els ideals grans, així que no serà fàcil, però ningú havia dit que cap repte ho siga. Esperem que feu vostra aquesta nova eina de comunicació i que complisca les vostres expectatives, que poden anar encaixant en aquesta fase de proves que iniciem amb tota la il·lusió que mereixen els temps.