Seebook serà a Sant Jordi

17.10.2014

Aquest Sant Jordi, els autors de llibres digitals podran signar i dedicar les seves obres en format físic gràcies a Seebook, l’ebook de format físic creat per Digital Tangible. Amb quatre mesos de vida aquest producte ja és present a 48 llibreries de Catalunya i 95 a la resta d’Espanya. Digital Tangible estarà present el 23 d’abril a Barcelona per celebrar la diada de Sant Jordi amb estand propi. Diferents autors signaran els seus llibres en format Seebook i, a més, es podran adquirir d’altres títols signats prèviament pels seus autors.

Rosa Sala Rose

Seebook és un producte innovador que converteix el llibre digital en objecte tangible i l’introdueix a les llibreries amb marges justos per editors i llibreters. A través d’una targeta-díptic que reprodueix la portada i contraportada d’un llibre editat en paper, per primera vegada, es podrà adquirir, dedicar, i col·leccionar físicament la seva versió digital.Barcelona, octubre 2014,- Fins ara no era possible posar-li un llaç a un ebook per regalar-li a algun amic que s’hagués passat del paper a la lectura digital. La start-up barcelonina Digital Tangible S.L. es va fundar el 2013 amb la intenció de fer-ho possible. El seu objectiu era crear un producte que unís molts dels avantatges del llibre de paper amb tots els avantatges del llibre digital. Així va néixer Seebook: l’ebook que es pot comprar físicament, dedicar i col·leccionar. La idea va sorgir de Rosa Sala Rose (CEO de Digital Tangible, assagista i traductora literària), a partir de les dificultats que trobava per promocionar els seus propis llibres digitals. Rosa Sala va detectar la necessitat que hi havia a Espanya i a Catalunya de crear un pont entre el llibre digital i el llibre de paper tradicional.

Seebook és una targeta-díptic, mida postal, en què es reprodueix el disseny de la coberta i la contracoberta de l’edició en paper d’un llibre determinat. En el seu interior conté el que l’empresa ha anomenat ‘ExLib’, una etiqueta diferent en cada targeta-díptic, dissenyada per un artista, sobre la qual es troba imprès el codi QR i alfanumèric que portarà a l’usuari directament a un aplicatiu de Digital Tangible. Un cop allà, l’únic que ha de fer l’usuari és introduir el seu correu electrònic, clicar en el format desitjat (pdf, Epub, Mobi), i l’enllaç de descàrrega apareixerà immediatament a la seva bústia de correu.

La finalitat de Seebook és facilitar als lectors la transició entre el llibre de paper i el llibre electrònic. Que puguin viure una experiència similar a la de comprar un llibre imprès mentre el que estan comprant és un ebook. Al mateix temps, ofereix a editors i llibreters l’oportunitat de participar activament en la indústria del llibre digital fent servir una nova eina: un format físic que es pot exposar i vendre a les llibreries.

De la mateixa manera que un llibre tradicional, un Seebook es pot comprar i regalar físicament, pot ser dedicat per l’autor o per l’usuari, i, en anar numerat i amb un ExLib artístic diferent en cada targeta-díptic, és un objecte únic que es pot col·leccionar.

Molts títols editats en Seebook proporcionen materials “extres” que ofereixen informació addicional relacionada amb el procés de creació d’aquest llibre: àudios exclusius de l’autor, capítols descartats, etc. (Un concepte semblant al dels extres d’un DVD). A diferència de les grans plataformes de venda de llibres digitals, amb un Seebook el lector no adquireix una llicència d’ús, sinó que el té per sempre i pot descarregar un ebook tantes vegades com vulgui i en el format que més li convingui.

Un altre avantatge de Seebook és que en lloc del DRM es fa servir una marca d’aigua en forma d’Ex Libris, que apareix incrustada a l’arxiu digital i personalitza l’ebook en incloure el número e sèrie i el correu electrònic del seu posseïdor. És una variant del que s’anomena “DRM social” o “fingerprinting”.

El codi de descàrrega d’un Seebook només s’activa en el moment de fer efectiva la compra a la llibreria. D’aquesta manera s’evita qualsevol tipus d’incidència que impliqui la descàrrega d’un llibre digital que no hagi estat pagat. Davant fenòmens com la pirateria, Seebook aposta per dignificar i posar en valor el llibre electrònic.

A partir del 15 de novembre, es podran adquirir Seebooks en més de 90 llibreries d’arreu d’Espanya. Algunes de les editorials que ja han apostat per editar títols en format Seebook són: Extinta, Anagrama, Nórdica, Roca, Edhasa, Salamandra y Urano.