Neix la biblioteca pública més gran de Catalunya

4.09.2014

Després d’una llarga espera, els gironins podran tornar a gaudir d’una biblioteca al centre de la ciutat. Aquest dimarts, 23 de desembre, tindrà lloc a les 10 del matí la inauguració de la nova Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola, situada al carrer Emili Grahit. El centre, construït per l’Estat i gestionada pel Departament de Cultura, multiplica per 7 la superfície de l’anterior biblioteca i es converteix, així, en la biblioteca pública més gran de Catalunya. Núria Juanico ens en va parlar a Núvol.

La nova biblioteca combina les obertures i els espais verds

Prestatgeries mig buides, llibres empaquetats i taulells protegits amb plàstic. La biblioteca Carles Rahola de Girona encara està mig adormida, però ja comença a rebre el fons documental que alimentarà l’espai. I és que, amb més de 7.100 metres quadrats i 290.505 títols, serà la biblioteca pública més gran del país. La previsió és que les portes s’obrin oficialment per Nadal.

Amb tres pisos i 350 punts de lectura, a la nova biblioteca hi ha lloc per a tot. Zones infantils, una sala d’informàtica amb 80 ordinadors, aules de formació, una cafeteria i, fins i tot, un auditori s’integren en un edifici diàfan que juga amb les obertures i els espais verds. L’equipament s’estructura en funció del trànsit de públic, mantenint a prop de les escales aquelles àrees amb més presència d’usuaris i allunyant les que tenen menys circulació de persones. A tot plegat cal afegir-hi un robot de gestió del préstec automàtic de llibres que permetrà retornar els títols des del carrer i que els ordenarà en funció de la seva ubicació.

La il·luminació també hi exerceix un paper rellevant i, sobretot, metafòric. “Eugeni d’Ors deia que les biblioteques han de ser un far de coneixement i de cultura. Nosaltres serem aquest far”, afirma la directora de l’equipament, Lourdes Reyes, referint-se també a la singular il·luminació de l’edifici durant la nit. La biblioteca s’especialitzarà en cinc eixos: cultura jueva, arts escèniques, cuina, salut mental i, evidentment, Girona. A més, l’equipament aplegarà 20.000 documents infantils, 11.000 títols de novel·la i poesia i una hemeroteca completa amb revistes del segle XIX. Tot i això, també s’ha destinat part del pressupost a reforçar àrees com el còmic, per atraure públic jove, i s’han potenciat temàtiques com el temps de lleure, l’autoajuda, l’emprenedoria i la formació.

La previsió és que s’obrin les portes per Nadal

La punta de llança d’un nou model bibliotecari

A banda de les seves dimensions, la biblioteca Carles Rahola també ressalta perquè “enforteix la capitalitat cultural de Girona” i serà “un centre de referència per al país”, assegura el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. A més, convertirà la capital gironina en “la punta de llança del sistema bibliotecari català” ja que implica fer un pas endavant en la manera de gestionar aquests espais. Així, la Carles Rahola impulsarà un nou model basat en un equipament central que articula la resta de biblioteques de la ciutat. “Sota el seu nom s’aixoplugaran els altres espais de Girona, que es coordinaran des d’aquí”, diu l’alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont.

Amb un cost de més de 15,5 milions d’euros, la construcció de l’edifici ha estat finançada pel ministeri de Cultura, que dilluns passat va cedir-lo a la Generalitat. Malgrat el retard de la posada en marxa de la biblioteca, que s’havia d’inaugurar per Sant Jordi, el trasllat de fons ha arrencat amb força (es transporten 5.000 documents al dia de mitjana) i la intenció és acabar-lo al desembre. Ara només toca omplir-la.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris