Neix eBiblio, plataforma pública de préstec del llibre digital

8.06.2015

Ara fa un mes es va posar en marxa eBiblio Catalunya, el nou servei de préstec de llibre electrònic a les biblioteques públiques, que comptarà amb una col·lecció inicial de més de 1.900 títols d’obres de ficció i no ficció de diferents gèneres i temàtiques, amb fons en català i castellà, i 41.730 llicències. S’estima que es podran fer més d’1 milió de préstecs digitals. El servei, que fins ara estava disponible per a Android, ja es pot trobar a l’AppStore d’Apple per a dispositius iOS. Qualsevol usuari que tingui carnet d’alguna biblioteca pública de Catalunya el pot fer servir.

 

e-biblio

El préstec està disponible per a tots els ciutadans de Catalunya que disposin del carnet d’una biblioteca pública i està impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

El servei eBiblio Catalunya oferirà als ciutadans una col·lecció de novetats editorials de diverses temàtiques: obres de ficció per a públic adult i per a públic infantil i juvenil, que inclouen còmic, narrativa, poesia i teatre, i obres de no ficció per a públic adult i per a públic infantil i juvenil, que inclouen obres de ciències socials, desenvolupament personal, esports, informàtica, viatges, etc. D’aquesta manera es complementa l’oferta que les 387 biblioteques públiques de Catalunya ja ofereixen en format físic, amb prop d’11 milions de llibres, 1,2 milions de documents de fons sonor i 1,3 de fons audiovisual.

Joan Pluma, director general de Patrimoni Cultural, considera molt positiu “haver pogut endegar aquesta iniciativa a escala nacional i també haver-ho fet amb la cooperació de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Estat, a més de la pròpia Generalitat. Ho hem fet sense crear duplicitat de xarxes i basant-nos en una eina que serveix a tot el país: el carnet de lectura”. Així doncs, per fer ús d’eBiblio Catalunya només caldrà disposar del carnet d’usuari de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. El carnet es pot demanar a qualsevol biblioteca. Per poder accedir a eBiblio, l’adreça electrònica de l’usuari haurà de figurar obligatòriament entre les dades que s’incloguin en la sol·licitud. Un cop un usuari demani un llibre digital en préstec, disposarà de 21 dies per llegir-lo.

Segons Pluma, el Departament de Cultura s’ha marcat com a objectiu a curt termini “poder avaluar la resposta, identificar els usos que es faran d’aquesta oferta (quins préstecs es faran, de quins materials, de quina durada) i poder estimar quin impacte tindrà aquest suport  en els hàbits lectors de la ciutadania. A mig termini, ens proposem que esdevingui un recurs per a fomentar l’hàbit lector, per a estimular l’edició en suport digital a Catalunya i incorporar a la plataforma oferta d’altres serveis audiovisuals”, diu Pluma.

Dues modalitats de lectura

La lectura dels llibres electrònics es podrà realitzar de dues maneres. En primer lloc, mitjançant la reproducció en temps real (streaming), a través de qualsevol navegador d’un ordinador personal o del navegador d’altres dispositius (tauleta, telèfon intel·ligent). A través de l’aplicació eBiblio Catalunya, cada usuari es podrà descarregar l’aplicació en cinc dispositius mòbils diferents. Un cop sincronitzats els documents en préstec, es podran llegir sense necessitat de connexió a internet.

També es podrà fer mitjançant la descàrrega, per a ordinadors personals i lectors de llibres electrònics (e-readers) compatibles amb DRM d’Adobe. Per poder-los llegir es requerirà instal·lar l’aplicació gratuïta Adobe Digital Editions i disposar d’un compte Adobe ID. Es podran llegir els llibres, transferir-los o accedir-hi en sis dispositius diferents utilitzant el mateix compte d’Adobe ID.

Segons Joan Pluma, el DRM no hauria de ser un entrebanc de cara a la usabilitat d’aquests documents digitals: “El repte precisament està en poder contribuir a familiaritzar els usuaris a fi que el DRM no esdevingui un entrebanc. Les biblioteques han contribuït a superar barreres digitals i ara també podran estendre aquesta actuació al llibre digital”, diu Pluma. De tota manera, Pluma aclareix que el DRM no serà un peatge obligatori per aquells editors o titulars dels drets que vulguin oferir els seus ebooks sense aquesta barrera.

El servei eBiblio Catalunya vol ser eina per a la lluita contra la descàrrega il·legal de continguts, que ofereixi una plataforma senzilla i oberta a tothom per a la lectura de contingut digital. El projecte eBiblio Catalunya complementa la col·lecció que les biblioteques públiques posen a l’abast dels usuaris en suport paper.

1. ebook reader cartoon

La prioritat pel 2015 és incorporar les novetats que apareguin al mercat editorial, així com el fons de totes aquelles editorials que disposin d’un fons adient a les polítiques de col·lecció de les biblioteques públiques. “Ara tot just comencem amb aquest projecte, però ens queda un llarg camí per recòrrer”, diu Anna Bröll, que ha participat en el llançament de la plataforma com a directora tècnica de Coordinació i Serveis de Biblioteques de Barcelona. “També hem de vetllar per la incorporació de continguts digitals de petites editorials i segells independents, i més endavant s’ha de pensar en incorporar continguts autoeditats pels usuaris.”

Nous acords amb el sector editorial

Segons Anna Bröll, caldrà treballar per formalitzar nous acords amb el sector editorial i arribar a models de pagament per ús i no per llicències (que actualment es paguen tant si hi ha descàrregues com si no). “També hem de treballar en el desenvolupament de la plataforma tecnològica i incorporar eines que permetin compartir experiències de lectura i crear veritables comunitats de lectors, així com integrar els continguts electrònics al catàleg de biblioteques i no obligar a l’usuari a cercar els llibres en paper en una banda i els digitals en una altra.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Hola sóc lectora de la biblioteca electrònica, ja que visc a Vallgorguina i aqui no disposem de biblioteca. Acostumo a anar a santa Maria d Palautordera però amb aquest nou servei ho tinc més fàcil, la única pega és que el nombre de préstecs és molt limitat, ara mateix en tinc dos de llegits i no els puc tornar fins 15 dies, crec que es podria revisar aquesta limitació o potser donar alguna raó per poder-ho entendre. moltes gràcies. maria