Najat El Hachmi guanya el premi Sant Joan amb ‘La filla estrangera’

17.06.2015

L’escriptora Najat El Hachmi ha guanyat el 35è Premi BBVA Sant Joan amb l’obra La filla estrangera, una novel·la que narra la història d’una jove nascuda al Marroc que ha crescut a Catalunya, i el xoc entre els valors tradicionals de la seva cultura d’origen i les seves inquietuds personals.

Najat El Hachimi | Foto Sergio Ruiz/ Revista Valors

Najat El Hachimi | Foto Sergio Ruiz/ Revista Valors

La filla estrangera és el relat en forma de monòleg de la seva protagonista, una noia que ha acabat l’institut i viu amb la seva mare en una ciutat interior. Ha de decidir què fa, si marxa a viure a Barcelona o es queda i accepta un matrimoni proposat. Observa el món que l’envolta i reflexiona sobre temes com la pertinença al grup, les limitacions de la seva condició de filla d’immigrant, els rols de gènere, les dificultats d’accés al món laboral i les diferències entre la generació precedent i la seva. El conflicte lingüístic serà el que simbolitzarà el conflicte emocional que caracteritza la seva relació amb la mare.

Amb aquesta novel·la, Najat El Hachmi torna al món de la primera novel·la, L’últim patriarca, que va guanyar el premi Ramon Llull l’any 2008 i la va convertir en una autora llegida i traduïda arreu del món. En aquesta obra l’autora catalana d’origen amazic ja explorava el tema de la identitat a partir del personatge d’una noia que s’enfrontava al xoc entre dues cultures a la Catalunya interior. El Hachmi insisteix però que “són dues novel·les completament diferents. La filla estrangera és un monòleg força reflexiu sobre un moment molt concret que viu la protagonista, just ha d’iniciar-se en la vida adulta. És una novel·la centrada en el vincle amb la mare i la llengua com a element fonamental, les llengües, per ser més exactes, ja la llengua de la mare i la filla són diferents. Hi ha un intent per part de la filla de captar la llengua de la mare, de reternir-la i de traduir-la a la seva pròpia llengua de pensament”, explica Najat El Hachmi en declaracions a Núvol.

Convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA CX, el guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos i a banda dels drets d’autor. Edicions 62 es farà càrrec de l’edició comercial de l’obra guanyadora.