Najat El Hachmi, Carles Capdevila, Paul Preston i Josep M. Esquirol premis Ciutat de Barcelona

3.02.2016

L’ICUB ha donat a conèixer els premis Ciutat de Barcelona 2015. Berta Sureda, comissionada de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, ha descatat la mirada social i el compromís col·lectiu que caracteritza la feina dels premiats d’enguany.

Najat El Hachmi | Foto Tatiana Pagà

Najat El Hachmi | Foto Tatiana Pagà

 

El periodista Carles Capdevila ha guanyat el premi Ciutat de Barcelona en l’àmbit de Comunicació pel seu esforç constant en la defensa de l’educació des dels mitjans, que ha tingut una fita el 2015 en l’extraordinària difusió a través de les xarxes socials de la conferència Educar amb humor.

El Jurat, presidit per Vicent Partal, reconeix també els cinc anys en què Carles Capdevila ha impulsat el diari Ara i considera, en aquest sentit, el seu discurs de comiat com a director un testimoni especialment valuós del seu pensament periodístic.

L’escriptora Najat El Hachmi ha guanyat el premi en la modalitat de literatura catalana per la novel·la La filla estrangera (Edicions 62), que l’any passat ja havia guayat el premi BBVA Sant Joan. El jurat ha destacat que és una novel·la valenta sobre la construcció d’una identitat i d’una veu complexes en què es reflecteixen qüestions ancestrals i actuals.

L’assagista Josep M. Esquirol ha estat distingit amb el premi d’assaig per La resistència íntima (Quaderns Crema). El jurat ha valorat aquesta obra perquè aporta una veu original en el camp de la filosofia que aborda la problemàtica existencial de l’individu a partir d’elements quotidians.

Marc Andreu ha guanyat el premi Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona pel llibre Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986) (L’Avenç) de l’autor Marc Andreu Acebal per l’anàlisi exhaustiva del moviment veïnal a la dècada dels 70, el seus èxits polítics, socials, culturals, educatius, sanitaris i urbanístics que van contribuir a la millora de la qualitat de vida a la ciutat i fer de Barcelona un refent en la transició cap a la democràcia.

Pol López ha guanyat el premi de Teatre per la memorable construcció del personatge de Christopher a l’obra El curiós incident del gos a mitjanit, al Teatre Lliure. El treball de Pol López, d’una intel·ligència actoral extraordinària, posseeix un estil propi que, fugint de tòpics i clixés, commou pels seus matisos i la seva subtilesa.

Ramon Monton ha guanyat el premi de traducció per la magna feina de traslladar al català l’obra Els quaranta dies del Musa Dagh (Edicions 1984), de Franz Werfel, en un català viu i fluid que s’adequa al to i al registre d’aquest gran clàssic modern sobre el genocidi armeni. El Jurat vol fer menció especial al Sr. Josep Maria Jaumà, per la traducció al català de l’antologia Irlanda indòmita 150 poemes, de William Butler Yeats, per la singularitat i ambició del projecte. Tots dos llibres han estat editats per 1984.

Altres guanyadors han estat Ricardo Piglia, autor de Los diarios de Emilio Renzi (Literatura en castellà) Joan Bayen, ‘Juanito del Pinotxo’ (Gastronomia), Za! (Música) i Paul Preston (Projecció Internacional de la Ciutat de Barcelona). Podeu consultar tots els premis aquí.