Nadal? No, gràcies

19.12.2018

Enguany l’editora de Quaderns Crema, Sandra Ollo, ens felicita el Nadal amb dues novetats transgressores que tenen la virtut de sacsejar-nos davant el risc de viure les festes de manera mesella i adotzenada. Àngel Casas sorprèn amb Nadal? No gràcies, un recull d’antinadales, versos que subverteixen les típiques cançons, dècimes i estampes nadalenques amb rimes ara sornegueres, ara escatològiques. Casas truca els versos de cançons tan conegudes com ‘A Betlem me’n vull anar’, ‘White Christmas’ o el famós ‘Fum, fum, fum’, però també ens serveix dècimes rebels en què qüestiona la parafernàlia de les festes: “El ventre em rebenta els pantalons, / vull vomitar i o trec ni rosegons. / Per fer baixar la teca i els torrons / demà ens cruspirem els canelons”.

Quaderns Crema també publica Contes de Nadal políticament correctes, de James Finn Garner, autor del celebrat Contes per a nens i nenes políticament correctes (1995), que en el seu moment va traduir Quim Monzó. James Finn Garner ha tunejat relats clàssics d’aquestes festes amb voluntat paròdica, sempre a favor de l’humor i subvertint l’esperit doctrinari. Les històries de Glaç, la persona de neu, el Trencanous, Rudolph, el ren del nas apoderat o el famós avar Mr. Scrooge de Dickens s’hauran d’adaptar als constrenyiments del llenguatge políticament correcte. Aquí la gallineta cega té discapacitat òptica i l’arbre de Nadal es decora de la manera més ecumènica i inclusiva possible, amb estrelles de David, menoràs, dracs orientals i grues de paper xintoistes, yin-yangs, creus egípcies, pals d’Yijing, cartes de tarot i tota mena de mandales. Un antioxidant per al greix d’aquestes festes.

Si sou subscriptors de Núvol o us en feu, podeu aconseguir un exemplar d’un d’aquests llibres antinadalencs. Podeu reservar el vostre exemplar escrivint a subscriptors@nuvol.com