Myles Sanko, cap de cartell del Ponent Roots Festival.

12.11.2015

A Lleida hi ha diferents cites ineludibles, per alguns l’Aplec de Caragol n’és una, d’altres són més de Festa Major, jo m’aventuraria a dir que per a molts una data marcada en vermell al calendari és el Ponent Roots Festival, que es celebrarà els dies 13, 14 i 15 de novembre i que des de fa quatre anys posa a la ciutat al mapa del circuit musical de Catalunya. Enguany ”the lovechild of soul music”, Myles Sanko, n’és el cap de cartell.

Myles Sanko, cap de cartell del 4rt Ponent Roots Festival de Lleida

Myles Sanko, cap de cartell del 4rt Ponent Roots Festival de Lleida

Ja han arribat les primeres boires a Ponent, ja tenim el fred a sobre, i amb les gelades primerenques arriba el Ponent Roots Festival. Aquest any la nit es presenta ben carregada, divendres 13 quatre artistes faran vibrar la sala Cotton Club de Lleida, obriran la nit The Kinky CooCoo’s, acte seguit la veu esperada, Myles Sanko, seguiran Slingshots i tancarà Levanna McLean.

Però tot i que la nit serà llarga i ben variada d’estils, cada any el cartell ens presenta un diamant, i aquest any és la veu d’un dels artistes revelació de l’escena soul internacional, el britànic Myles Sanko, que amb tan sols dos treballs al mercat fa notar arreu el seu talent genuí. Amb el seu primer EP “Born in Black and White” (2013), àlbum aclamat per públic i crítica, es va presentar i va deixar en evidència la seva part distintiva en la interpretació de la música soul, amb set temes que van des del funk més ballable amb cançons com “Don’t Let Me Down” a la tendresa en el fer i la veu de balades com “Come on Home”.

El 2014, només un any després del llançament de l’EP, va presentar el llarga durada “Forever Dreaming” un disc finançat mitjançant crowdfunding, que ja s’augurava que seria una perla. Sanko mostra un treball sorprenent, amb un aire vintage, que ben bé podria ser dels anys quaranta, sinó fos per l’alenada de sons contemporàniament frescos. I és que, en els 40 minuts i escaig de durada del disc hi consten onze temes d’un significatiu deep groove soul, perfectament jazzy, amb sonoritats melòdiques que ens recorden als aires Motown com els presents en la cançó “Forever Dreaming”. També s’endinsa a través del àcid jazz espiritual amb “Save My Soul” i tot, en un àlbum que ha cuidat la instrumentació que s’espera d’un bon disc de soul: Fender Rhodes, flauta, vibràfon, entre d’altres.

D’aquest cantant i compositor britànic en diuen que és “un dels grans talents del vibrant soul europeu” –Rolling Stones Magazine-, i que “és un dels talents més frescos del Regne Unit, el qual té realment una veu excepcional”- BBC Radio-, i es que Myles Sanko ha anat evolucionant amb els anys, l’artista començà cantant i rapejant amb djs per diferents clubs, va formar part de grups tant populars com Bijoumiyo del qual n’havia estat al capdavant, i també de Speedometer, banda que l’any 2012 va produir un àlbum amb la Martha High, soul sister de James Brown, i enguany ha compartit gira europea amb Gregory Porter. Tot plegat li ha fet agafar una bona solera per llençar-se a presentar arreu el seu darrer àlbum “Forever Dreaming”, que divendres portarà a la capital del Segrià.

A Lleida hi fot rasca, sí, però aquest cap de setmana els sons més negres faran entrar en calor a tot aquell qui s’atansi al Ponent Roots Festival, perquè el festival no només és la nit de divendres, sinó que s’allarga amb un vermut, presentació de llibre i inauguració d’exposició dissabte al Beat, Cafè & Soul, la mateixa nit es trasllada al Slàvia de Borges Blanques, i diumenge acull dos concerts dedicats al públic familiar.

Consulta tota la informació al web del festival.