“Músiques del món” a Manresa

14.10.2015

La 18a Fira de la Mediterrània de Manresa torna aquest dijous 15 d’octubre amb una rica programació de Músiques del Món i una nodrida representació de grups estrangers. Núvol us proposa cinc concerts del programa més internacional.

BandAdriatica

BandAdriatica

BandAdriatica

S’estrena a Catalunya “Babilonia”, el treball del grup italià BandAdriatica. Sota el lideratge de l’artista del Salento Claudio Prima, BandAdriatica és un projecte fill del mar. De Venècia a Capodistria, de Dubrovnik a Durazzo i fins a Otranto… El seu repertori mescla de forma irresistible influències balcàniques, italianes, orientals, reflectint aquest gran gresol de cultures que és l’Adriàtic. El disc va sortir el 17 d’abril i el grup el defineix com una comunicació entre diverses civilitzacions i entre allò nou i allò ancestral. Un diàleg amb llengua arcaica de l’est d’Europa a la recerca de l’origen de la música adriàtica. Mesclen la música tradicional salentina i meridional, new Balkan i afro, al límit dels gèneres. El símbol del títol Babilonia parla de la possibilitat de transformar la nostra percepció concreta de la diversitat cultural. En el temps de la divisió i la confusió, a la Babilonia moderna de la incomunicació i el racisme, la música pot ser comprensió i anhel de canvi partint de la història. Actuen divendres 16 a les deu de la nit a la Taverna Estrella Damm.

DakhaBrakha

Aquest quartet ucraïnès que defineix el seu estil com a “caos ètnic”, DakhaBrakha són cantants multiinstrumentistes que experimenten amb melodies i ritmes tradicionals de l’Est d’Europa i de l’Oest asiàtic, barrejant el material ètnic amb el minimalisme i la teatralitat. El resultat és una proposta única que captiva el públic amb una música feréstega, sacre i moderna al mateix temps. El nom DakahaBrakha és original, combinant l’autèntic i el comú. Significa donar i rebre en el llenguatge ucraïnès. L’ànima del grup és Vladyslav Troitskyi, que té molta presència escènica. Havent experimentat amb la música folk ucraïnesa, la banda afegeix ritmes d’arreu a la seva música, creant una brillant, única i inoblidable imatge. Potencien les músiques ucraïneses per conscienciar les joves generacions dedel patrimony propi. Actuaran dissabte 17 dos quarts d’onze de la nit a El Sielu.

Gökhan Sürer Quartet

El pianista d’Istanbul establert a Barcelona Gökhan Sürer encapçala aquest quartet de músics procedents de Turquia, Mèxic, Sèrbia i Catalunya amb el que recuperen cançons procedents de les diferents tradicions que conflueixen a la peninsula d’Anatòlia: turca, bizantina, armènia… I ho fan a través d’interessants arranjaments propers al jazz, el funk i el rock. Gökhan Sürer va estudiar piano-jazz i composició a Istanbul, però va viatjar a Nova York per aprendre de Pablo Mayor. El 2013 va traslladar-se a Barcelona a formar aquest quartet, un projecte propi que es defineix com a “jazz-rock psicodèlic progressiu oriental”. Actuaran divendres 16 a les cinc de la tarda a la Llotja PRO/Showcase.

Ester Rada

Cridada a ser una de les grans dives de la música europea, Ester Rada proposa una mescla única de ritmes urbans amb la tradició etíop de jazz i funk, interpretada per una impressionant veu soul. Marcada pel seu origen transcultural i per la influència d’artistes com Nina Simone, Ella Fitzgerald o Mulatu Astatké, ja ha actuat als EUA, Canadà, Europa i Austràlia. És una artista jove amb molta projecció que presenta “Life Happens”, que va escriure ella mateixa, un treball produït pels israelians Kuti (Kutiman/Thru-You) i Sabbo (Soulico). Es tracta d’una obra de gran potència escènica que remarca els trets africans. Actuarà al Teatre Conservatori dissabte 17 a les set de la tarda.

La Yegros

La Yegros és una cantant argentina, originària de Buenos Aires, que conrea el xamammé i la cumbia, un ritme nascut a Colòmbia que s’infiltra a Argentina amb ritmes frenètics i acordió que es mesclen amb electrònica. Amb tons aguts propis dels cants indígenes de l’Amazones i una onda relaxada de rapera chic, La Yegros s’ha convertit en la reina de l’escena amb el seu primer disc, Vine de mi, que destaca per la varietat d’influències com el tropical, el folk, el reggae, el dancehall, el soul, i fins i tot amb trets àrabs. Anteriorment havia format el grup De Martinas, que conjuga l’electrònica amb la música tradicional. Amb una estètica estrambòtica, la cantant revoluciona els escenaris fent ballar la gent des de la primera cançó, contagiant bones energies. Actuarà a la Taverna Estrella Damm divendres 16 a les dotze de la nit.