Musicànium a Granollers

24.03.2015

El Teatre Auditori de Granollers, la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers i l’Orquestra de Cambra de Granollers han presentat Musicànim. Cada quinze dies, músics de l’Orquestra de Cambra de Granollers interpretaran breus concerts en els vestíbuls, sales d’espera i tractaments de l’Hospital. L’objectiu de la iniciativa és millorar el benestar de les persones que estan passant per un mal moment a través de la música.

Orquestra de cambra de Granollers

Orquestra de cambra de Granollers

Batejat amb el nom de Musicànim, el projecte vol portar la música al bell mig de l’ànima, entesa aquesta com a part vital i essencial de les persones per ajudar‐les, també, en moments de dificultats. L’acció es realitzarà, en una primera fase, a l’Hospital General de Granollers, tot i que es farà extensiu a moltes altres institucions públiques i sanitàries, centres de reinserció o d’altres àmbits especialitzats en la gestió del benestar personal i col∙lectiu de la nostra comarca i d’arreu del territori de Catalunya. Tot, amb la idea de fer arribar la música a diferents col∙lectius i en diferents àmbits ampliant així els seus objectius de comunicació i les seves funcions socials, educatives i terapèutiques.

Cada quinze dies músics pertanyents a l’Orquestra de Cambra de Granollers interpretaran breus concerts als vestíbuls i sales d’espera i tractaments de l’Hospital per millorar el benestar de les persones. Fent extensiva la participació a tots els músics que, de manera voluntària, vulguin aportar els seus coneixements i gaudir de l’experiència.

Les actuacions musicals seran en directe i protagonitzades, en aquesta primera fase, per l’Orquestra de Cambra de Granollers en diferents formats i repertoris, que poden coincidir amb actuacions expresses o assajos oberts i adaptats. Els concerts estan pensats i adaptats per interactuar en espais i amb l’objectiu que la música aporti als oients una experiència transformadora més enllà del plaer estètic i més propera als beneficis de salut i benestar en els context en què es troben.

“Estem segurs que l’efecte de la música tindrà impactes beneficiosos en la salut dels pacients”, ha explicat el director Lledó, donant les gràcies, especialment, a l’Orquestra de Cambra i el Teatre Auditori per haver comptat amb l’Hospital per dur a terme aquesta primera experiència de Músicànim. “Gràcies al projecte, crearem a l’Hospital espais de veritables màgia”, ha assegurat el director. Mateu Aregay, un dels impulsors fonamentals de Musicànim, ha explicat que el projecte vol trencar la idea general de la música amb un únic emissor, un únic receptor, un espai sempre tancat (teatres i auditoris) i un canal molt concret. “A Musicànim trenquem paradigmes. L’emissor passa a ser també receptor, el receptor també és emissor, l’espai passa a ser un escenari de la vida quotidiana de les persones, ple de realisme, i el canal queda totalment lliure i es banya d’empatia”, ha detallat Aregay. Aquestes són les bases del projecte Musicànim, un projecte de comunicació terapèutica que ajudarà a les dues parts implicades –músics i pacients‐.