Música i literatura per acomiadar el Festival Mot 2017

3.04.2017

A propòsit de la publicació de Mística conilla (2016), la seva darrera obra narrativa publicada, Jordi Lara ha dit: “Si oblidem el ritme, la musicalitat, el temps de la llengua, oblidem que fem literatura.” El poeta i músic Jaume Coll Mariné, el músic i director del Museu de la Música de Barcelona Jaume Ayats i l’escriptor Jordi Lara han conversat sobre aquesta musicalitat que ha de tenir la literatura en la sessió de clausura de l’edició del Festival Mot 2017.

Jordi Lara, Jaume Ayats i Jaume Coll a “Temps i Tempo”, la sessió de clausura del Festival Mot 2017.

“Temps i Tempo”, així es titula la tertúlia-espectacle que ha acomiadat aquesta edició del Festival Mot. Mita Casacuberta, comissària d’aquesta edició del Mot, ja va avisar abans de començar l’acte que es tractava d’un experiment que no sabia com aniria. Un experiment que tenia per objectiu reflexionar sobre l’estreta relació entre la música i la literatura, sobre el “tempo” de la literatura.

Amb Jaume Coll al contrabaix, Jordi Lara al piano i Jaume Ayats amb una mena de flabiol i una caixeta de música, el públic no s’imaginava què passaria. Semblava una tertúlia totalment improvisada i irònica… Però a través de la interpretació d’un conte misteriós escrit per Jordi Lara i els acompanyaments musicals dels altres dos osonencs, es va crear una atmosfera poètica deliciosa.

Jordi Lara a la sessió de clausura del Festival Mot 2017

Es tractava d’un conte en què Jordi Lara explicava que de petit va passar un dia amb Verdaguer, jugant pels camps de la Plana de Vic. Aquesta història relatava el moment màgic en què el poeta, tot jugant bucòlicament amb Verdaguer, va descobrir que “podia llegir la natura en clau de poesia”; un moment d’il·luminació i de comunió amb la natura en què Lara va veure que “tenia tot el món posat en un marc per endur-me’l a casa”.

Jame Ayats a la sessió de clausura del Festival Mot 2017.

“I és que a la poesia s’hi arriba per error”, van afirmar els tres poetes i músics un cop acabat el conte. Per Jordi Lara, la poesia té a veure amb la mirada, “amb saber extreure les coses del moment present i elevar-les a l’estatus de mite, convertir-les en coses sense temps ni espai”. Per Jaume Ayats, la literatura recupera el passat per alimentar el present, “és una mena de funció social: la literatura fa present el passat per imaginar i construir el futur”. A més, segons Jordi Lara, la literatura detecta i reconeix les passions humanes sigui quin sigui el temps; “la literatura és allò que traspassa el temps i l’espai”, una reflexió perfecte per concloure aquest Mot 2017 el fil conductor del qual ha sigut “escriure el passat”.

Les claus de l’èxit del MOT 2017

La quarta edició del MOT, Festival de Literatura Girona-Olot ha conclòs amb un gran èxit de públic: plena ocupació de les converses programades tant a Olot com a Girona; en alguns casos, fins i tot, superant la capacitat dels espais que les acollien, la sala La Carbonera (Olot) i l’Auditori de la Biblioteca Carles Rahola (Girona). S’estima que un total de 3.000 persones han assistit al festival de literatura, que va tenir lloc a la capital de la Garrotxa del 23 al 25 de març, i a la del Gironès del 30 de març a l’1 d’abril.

Segons l’organització, part de l’èxit del MOT radica en les parelles literàries que han conformat el programa de converses. “La combinació dels autors no ha sumat, sinó que ha multiplicat la qualitat del contingut de les propostes programades”, ha valorat la comissària Mita Casacuberta. El MOT 2017 ha programat més d’una quinzena de converses literàries a dos o tres veus, que ha reunit a Olot i Girona fins a 36 autors catalans, estatals i internacionals de renom. Van tenir especial poder de convocatòria els diàlegs entre Almudena Grandes i Anna Maria Garcia, Enric Calpena i Edward Rutherfurd, i Bernardo Atxaga i Albert Sánchez Piñol.

De la mateixa manera, la temàtica del programa –Escriure el passat–, basat en els usos del passat en la literatura contemporània, s’ha revelat un tema d’alt interès pel públic fidel que no ha dubtat a participar amb preguntes en totes les converses.

Un altre factor clau que explica l’èxit del MOT és la seva proximitat, la complicitat que s’estableix entre els autors i el públic, que els fa sentir com a casa i que no és possible en grans festivals com a París o Barcelona. “Existeix una màgia, un corrent de simpatia entre la gent i els autors, que fa del MOT una cita indispensable per a molts escriptors i editorials”, ha manifestat la comissària.

Mita Casacuberta s’acomiada amb aquesta edició i bons resultats del MOT, després de tres edicions d’exercir-ne el comissariat, precedida per David Roas el 2014. “Ha estat una oportunitat meravellosa per conèixer escriptors i escriptores de tot el món, apropar-se a un públic literari, curiós i entusiasta, i treballar amb un equip fantàstic. Llarga vida al MOT”, ha conclòs la comissària sortint.