Música i interculturalitat a Sant Pau

10.07.2017

Aquest dijous al vespre els jardins del Recinte Modernista de Sant Pau s’ompliran de música d’arreu gràcies a Ethno Catalonia, un jove projecte musical intercultural. El concert s’emmarca dins del 4t cicle Músiques del Món, que se celebra cada dijous de juliol a les 21h.

Ethno Tour | © Ethno Catalonia

El Recinte Modernista de Sant Pau acollirà aquest dijous (dia 13 de juliol a les 21h) l’únic concert a Barcelona de la gira d’Ethno Catalonia. L’espectacle és una oportunitat per conèixer de prop la singular proposta de les Joventuts Musicals de Catalunya, que forma part de l’Ethno World, un del projecte musical i intercultural de la federació internacional de Joventuts Musicals amb 25 anys de trajectòria.

Durant 10 dies, 40 joves d’arreu s’han aplegat a Banyoles per compartir experiències i sinergies musicals, culturals i tradicionals. Després d’una setmana d’assaigs, concerts, trobades i tallers vora l’estany de Banyoles, l’heterogènia orquestra folklòrica enceta aquest dijous a Barcelona la seva gira de quatre concerts per festivals de músiques del món amb l’esperit de promoure el diàleg intercultural a través de la música. El Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona (13 de juliol), el festival Paupaterres de Tàrrega (14 de juliol) i el festival Pirineos Sur d’Osca (15 de juliol) es convertiran en els escenaris de música folklòrica de l‘Ethno Tour, que culminarà amb una actuació final a Banyoles el diumenge 16 de juliol, l’epicentre del festival.

Aquests dies Banyoles s’ha convertit en la capital del folk i en un laboratori musical, ja que ha acollit 40 músics joves de 19 països (4 d’ells catalans i la resta d’Algèria, Suècia, Espanya, Estònia, Xipre, França, Noruega, Egipte, Portugal, Dinamarca, Turquia, Brasil, Austràlia, Índia, Jordània, Escòcia, Irlanda, Tunísia i Alemanya). D’aquesta trobada musical i vivencial n’ha sorgit una proposta musical única que veurà la llum el proper dijous al recinte modernista de Sant Pau. Cada músic aporta quelcom de la seva pròpia experiència i de la seva terra fent del projecte un aprenentatge conjunt que converteix Ethno Catalonia en una aposta pel diàleg intercultural. La producció és fruit dels diversos tallers, improvisacions i assaigs dirigits per Pau Baiges (Catalunya) i Havard Enstad (Noruega). En paraules de Miguel Carvalho, coordinador d’Ethno Catalonia, la producció musical neix de la fusió de diverses veus i experiències: la música es converteix en vehicle per al diàleg intercultural. 40 persones, 40 instruments i 19 països s’aglutinen en una producció única que s’estrenarà aquest dijous als jardins de l’hospital de Sant Pau de Barcelona. 

Tot i ser un projecte d’abast internacional, l’Ethno Catalonia busca teixir connexions amb les formacions musicals d’aquí però també amb les entitats i organitzacions locals. Per aquest motiu, simultàniament a la gira d’Ethno Catalonia, Banyoles acollirà aquests dies diversos concerts gratuïts, entre els quals Miguel Carvalho ha volgut destacar la l’actuació de Jesa, una jove formació musical de Zimbàbue, el concert de folk de Roba Estesa o l’actuació de flamenc del sextet de Juan Antonio López. Ethno Catalonia vol ser, en la seva segona edició, un aparador dels projectes musicals de casa nostra i alhora una projecció de la música folklòrica internacional. Vol ser, doncs, un punt de trobada i diàleg: un pont entre el local i el global, entre el folkore i la internacionalització.

El concert d’Ethno Catalonia no serà l’única aposta per la diversitat cultural i folklòrica del cicle de Músiques del Món del Recinte Modernista de Sant Pau que, en la seva quarta edició, s’ha proposat posar en contacte sons tradicionals de diferents indrets del món amb la nostra terra. Cada dijous del mes de juliol, els jardins del recinte obriran les seves portes a diferents músiques del món.

Podeu consultar el programa sencer del cicle Músiques del Món clicant aquí