Música i aigua a Santa Maria de les Franqueses

23.07.2015

LleidArt ensemble farà el quart i últim concert del cicle “Juliol de música i poesia” al monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses, el proper dissabte 25 de juliol a les 21h. Amb l’espectacle “Aqua. Música i aigua”, el grup LleidArt ensemble musicarà poemes del poeta Josep M. Sala-Valldaura.

LleidArt ensemble

LleidArt ensemble

Estem fets d’aigua. Per això, és un element molt present en la nostra vida quotidiana i en la vida dels nostres ancestres, que van dedicar-li danses i cants, així com s’adreçaven precs als déus del mar o es feien peregrinacions a llocs on l’aigua havia resultat miraculosa, com Lourdes o la Brufaganya (Sant Magí). Així mateix, molts compositors s’hi han inspirat i l’han recreat de moltes maneres en el seu repertori: Strauss amb El Danubi blau, Debussy a La Mer, o Wagner amb L’holandès errant. I ara LleidArt ensemble vol dedicar aquest concert a l’aigua i mostrar amb aquest espectacle la importància d’aquest element al llarg de la història. “L’aigua és un dels elements que fan únic el nostre planeta blau i és l’origen de tots els éssers vius que trobem a la natura”, expliquen.

LleidArt ensemble i Jaume Carbonell

LleidArt està format per Christian Torres i Ariadna Gabarell (violins), Jordi Roure (viola), Irma Bau (violoncel), Neus Puig (flauta), Marta Castelló (piano) i Jaume Carbonell (rapsode). És un grup de joves músicas que han compartit estudis i experiències musicals durant els seus últims anys. Formats a Catalunya i màsters a escoles d’alt prestigi d’arreu del món, el grup va neix de la necessitat i voluntat de crear un espai de creació musical de qualitat més enllà de la música de cambra, ja que s’obre a qualsevol tipus d’estil. Entre altres esdeveniments, han celebrat l’Auditori el seu primer concert familiar i fa poc han estrenat el concert familiar El trencanous, que es podrà veure el proper Nadal a l’Orfeó Lleidatà.

LleidArt estarà acompanyat pel rapsode Jaume Carbonell i Vidal. Des del 1989 es dedica al teatre, i ha actuat en diverses obres teatrals com a la Passió de Cervera, Terra Baixa, Nosferatu, i ha fet diverses actuacions a la Fira de Tàrrega de teatre al carrer. Com a rapsode, ha participat en el Festival de Pasqua de Cervera i ha posat veu a diversos documentals, publicitat i ràdio.

Josep M. Sala-Valldaura, el poeta homenatjat

Aquest concert vol homenatjar la figura del poeta Josep M. Sala-Valldaura (Gironella, 1947). Nascut a Gironella el 1947, des de fa molts anys viu a la ciutat de Lleida, on treballa a la Universitat de Lleida com a catedràtic emèrit de literatura espanyola. Com a escriptor, ha guanyat els premis de la crítica Cavall Verd i Serra d’Or, el VII Premi Parc Taulí, el Joanot Martorell de narrativa i la menció especial de la Unesco per a la Literatura Catalana a la Fira Internacional del Llibre infantil de Bolonya. A banda de la narrativa, el teatre, l’assaig i la crítica literària, ha conreat la poesia. Per a l’ocasió s’han triat poemes del llibre Vidre fumat (2005), que va merèixer el VII Premi Parc Taulí de l’editorial Proa.

Etiquetes: