Le Jardin Secret al CaixaForum

19.11.2015

El CaixaForum Barcelona dedica la nova temporada musical al gran mestre de la pintura francesa Charles Le Brun. L’Obra Social ”la Caixa” ofereix un nou cicle de concerts amb noms rellevants del panorama musical internacional com el conjunt Le Jardin Secret, que actua demà a les 19h amb la soprano Elizabeth Dobbin.

Catalina Vicens © Tony Jones, National Music  Museum

Catalina Vicens © Tony Jones, National Music Museum

En el marc de la inauguració de l’exposició sobre Charles Le Brun, l’Obra Social ”la Caixa” ha preparat un cicle de concerts amb músiques de l’època d’aquest gran mestre de la pintura francesa del segle XVII. Els concerts inclouen obres de compositors tan representatius d’aquella època a Versailles com Lully o Couperin, o altres del mateix període. Així, del 15 de novembre al 13 de desembre, l’Auditori de CaixaForum Barcelona s’està convertint en l’espai on escoltar alguns dels artistes especialistes de la interpretació de la música del segle XVII, amb tres concerts de clavicèmbal, de llaüt i guitarra barroca o de música de cambra amb viola de gamba.

La temporada musical de CaixaForum per a aquesta tardor reuneix noms rellevants de l’escena internacional com el conjunt Le Jardin Secret, el cor de cambra BZM (fora del context de l’exposició de Le Brun), Mathilde Vialle (viola de gamba), Diego Salamanca (tiorba) i Catalina Vicens (clavicèmbal). Tindrà lloc a CaixaForum Barcelona (Av. Ferrer i Guàrdia, 6-8), els diumenges del 15 de novembre al 13 de desembre del 2015 a les 19h.

Diumenge 15 de novembre, amb instruments barrocs i criteris històrics, el Cor de Cambra BZM i la BZM Ensemble, sota la direcció de Pau Jorquera i amb Daniel Tarrida a l’orgue, interpretaren la Cantata BWV 131 de Johann Sebastian Bach – “Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir” -. És una de les seves primeres cantates i, molt probablement, va ser escrita com a acte penitencial després de l’incendi a Mühlhausen el maig de 1707.

El diumenge 22 de novembre van actuar Mathilde Vialle i Diego Salamanca. Aquest concert per a viola de gamba compta amb la virtuosa instrumentista Vialle, la joventut de la qual no li ha impedit guanyar nombrosos premis arreu del món. Per a aquesta ocasió s’acompanya de Salamanca i el seu llaüt barroc, especialitzat en la música escrita durant el segle XVII i la primera meitat del segle XVIII a França i els països germànics.

Diumenge 29 podrem gaudir del conjunt Le Jardin Secret, que presenta un autèntic tresor de música barroca. Amb la soprano Elizabeth Dobbin al capdavant, el conjunt interpreta una àmplia gamma de repertori que va del segle XVII al segle XVIII, posant èmfasi en el context històric i les possibilitats de la improvisació. Le Jardin Secret (metàfora francesa per cor) és un lloc de bellesa sensual, de misteri i contemplació, de lament, patiment…

Finalment, el dia 13 de desembre sentirem la premiada música xilena de 20 anys Catalina Vicens, que ja havia trepitjat els principals escenaris d’Amèrica incloent el Teatro Colón de Buenos Aires a Argentina, el Kimmel Center de Filadèlfia i el Teatro Municipal do São Paulo. Des d’aleshores és convidada a actuar als escenaris d’arreu del món i a protagonitzar classes magistrals i formar part de jurats a concursos internacionals. En la seva meteòrica trajectòria com a virtuosa del clavicèmbal ha pogut treballar amb els més importants directors del moment: Gottfried von der Goltz, Andrea Marcon, Joseph Silverstein, Otto-Werner Müller o J. Manuel Quintana.