Música de gran altura

18.06.2015

El Festival de Música Antiga del Pirineu arriba a la seva cinquena edició amb un cartell ple de propostes d’aquí i de fora. Enguany el FeMAP ha arrencat el 3 de juliol amb un concert del Quartet Casals al Claustre de la Catedral de Santa Maria, a la Seu d’Urgell. El festival abraça els mesos de juliol i agost, ofereix concerts en monuments singulars i entorns naturals.

La Torre de Capdella, a l'estany Gento, acull un dels concerts del FeMAP

La Torre de Capdella, a l’estany Gento, acull un dels concerts del FeMAP

El FeMAP és, sense cap mena de dubte, el festival amb més extensió territorial de tots els festivals que es fan i es desfan a Catalunya. Amb 26 municipis implicats, des de La Vall d’Aran fins a la Garrotxa, abasta un territori tan ampli que es necessiten quatre hores de cotxe per recórrer de punta a punta tots els seus dominis. El FeMAP és avui el festival de música antiga més gran de tot Europa.

I això ha estat possible gràcies a la voluntat d’uns pobles que han decidit sumar per un projecte compartit en lloc de defensar cadascun d’ells el seu festivalet local. Els alcaldes dels pobles que participen al FeMAP són conscients que per situar els Pirineus en el mapa mental del país cal veure aquest vast territori com un nexe d’unió, en lloc de reduir-lo a una frontera.

Les esglésies i els claustres continuen sent l’auditori més habitual d’aquesta edició, però entre els escenaris escollits també hi ha paratges tan insòlits com les mines de petroli de Riutort o l’estany Gento, a més de 2.000 metres d’altura. I és que l’objectiu del festival no és únicament posar en valor la música antiga, sinó també el patrimoni arquitectònic i natural del Pirineu.

No és una excentricitat, sinó la voluntat de maridar la música antiga amb el geni del lloc per donar lloc a experiències úniques, tant per la qualitat de la música com per la bellesa de l’entorn. El FeMAP ofereix una vegada més visites guiades als monuments on se celebren els concerts, passeigs musicals, un curs sobre l’Europa barroca i un cicle de documentals sobre música antiga, els famosos Gastrofilms, on també se serveixen productes artesanals de la terra. També hi ha un espai públic per al públic familiar, amb un espectacle musical basat en Els viatges de Gulliver.

Una aposta pels músics del país

El director del FeMAP, Josep M. Dutrèn té molt clar que ha d’apostar pels músics del país. De les 18 formacions que actuaran aquest any al FeMAP, dos terços són catalanes. “Hi ha grups de casa nostra que estan rebent premis arreu d’Europa. I si són al programa del festival no és perquè siguin catalans sinó per la seva qualitat”, afirma Dutrèn.

Així, a banda del Quartet Casals, que obre el festival, enguany la Coral Cantiga presenta una proposta singular al Llac d’Engolasters, a Encamp (Andorra): un concert-espectacle amb el poeta-rapsode Enric Casasses, que servirà per commemorar els 700 anys del naixement de Ramon Llull. La Xàntria i Jordi Domènech presentaran El cant de a Sibil·la a Sort i Escalarre. El violoncel·lista Arau Tomàs tocarà Suites de Bach a Avià i Canillo. I, last but not least, el festival es tancarà a finals d’agost amb tres concerts de l’arpista Arianna Savall i el tenor Petter U. Johansen a la Seu d’Urgell, Berga i Alp. Aquesta parella proposa un viatge musical per la Mediterrània i el Mar del Nord que esdevé un recorregut per la cançó tradicional catalana, la tonada noruega i el cant sefardita.

 

Excursions

Alguns d’aquests concerts estan plantejats com a excursions, i l’organització del festival ofereix packs turístics que faciliten la reserva simultània de l’entrada i l’allotjament. Enguany es torna a celebrar el concert a l’estany Gento, a més de 2.000 metres d’altura, on Trença Ensemble i Aina Martín presentaran obres del Trecento florentí. El Niu de l’Àliga serà un altre paratge insòlit, on Guillermino Pérez i David Catalunya tocaran l’organetto i el clavisimbalum de martells en plena natura. Es podrà accedir al Niu de l’Àguila tant per la banda d’Alp a la Cerdanya, com per la banda de Bagà, al Berguedà. Caldrà deixar el cotxe a La Molina i fer una mica d’excursió fins al lloc indicat per al concert, que tindrà lloc el dia de la Mare de Déu a les 19h.

Un nou espai de formació

Si el projecte de les Olimpíades d’Hivern Barcelona-Pirineus, que aquesta setmana Ada Colau ha fulminat, podia semblar quimèric o faraònic, el FeMAP, en canvi, és un esdeveniment que amb un cost molt més modest i sostenible aconsegueix vertebrar un territori al voltant de la música.

Un dels fruits d’aquesta vertrebració serà el nou Conservatori de Música dels Pirineus. Les relacions que s’han anat teixint entre Berga, La Seu d’Urgell i Puigcerdà, les tres seus principals del Festival, ha fet emergir el primer conservatori que es crea per damunt de l’eix transversal. El Conservatori tindrà tres seus i iniciarà l’activitat aquest mes de setembre.

Enguany el festival torna a apostar per la formació. Així, el Curs del Festival de Música Antiga dels Pirineus compta amb la direcció del violagambista Fahmi Alqhai i se centrarà en l’Europa barroca. El curs acollirà deu alumnes prèviament seleccionats que durant uns dies prepararan intensivament un repertori que després es presentarà en dos concerts a Berga i Capdella.

Podeu consultar el programa del FeMAP aquí.

Packs turístics i propostes d’allotjament aquí

Twitter: @Festival_FeMAP

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Ja tinc ganes d’escoltar el Cant de la Sibil.la i les suites de Bach, en aquests entorns. No m’ho perdré!