Jordi Savall torna al Monestir de Poblet

18.06.2013

Els propers dies 15, 16 i 17 d’agost, el Monestir de Poblet acollirà el I Festival de Música Antiga de Poblet, organitzat pel Monestir de Poblet i la Fundació Centre Internacional de Música Antiga (Fundació CIMA) que presideix el violagambista i director d’orquestra, Jordi Savall.

 

Presentació del Festival de concerts de Música Antiga al Monestir de Poblet

 

En la presentació que es va portar a terme fa uns quants dies, hi van intervenir el Pare Abat de Poblet, Rvdm. Dr. Josep Alegre, el Pare Prior Lluc Torcal, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Sr. Ferran Mascarell i el director de la Fundació CIMA, el mestre Jordi Savall. En la roda de premsa l’Abat de Poblet va manifestar l’interès de la programació musical pel seu extraordinari diàleg musical entre diverses cultures. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va celebrar la participació de Jordi Savall en la direcció artística del festival i també va posar l’accent en la integració del Monestir en la cultura del país, ressaltant l’extraordinari potencial dels conjunts patrimonials catalans.  Finalment, el mestre Savall va comentar la gran importància que tenen els espais històrics per retornar la música als seus indrets naturals i la gran significació de la música del passat com a vehicle per comprendre el present.

El títol del festival, que es portarà a terme en diferents escenaris de l’impressionant Reial Monestir de Poblet, és Mil i Una nits de Músiques i estarà dedicat a la memòria de la soprano Montserrat Figueras que va morir fa un any.  Els concerts aniran a càrrec dels conjunts Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations, dirigits pel mestre Jordi Savall.

El concert de la primera Nit –a l’esplanada- es titula Somni d’una Nit d’estiu en què Le Concert des Nations oferirà un repertori de músiques vinculades a la poesia de William Shakespeare de dos compositors barrocs anglesos del segle XVII: Matthiew Locke amb la seva obra Music for The Tempest i Henry Purcell amb The Fairy Queen. Locke fou un gran mestre del gènere de les Masques –un espectacle cortesà que combinava dansa i música- i per la producció de The Tempest va composar-ne la música. Purcell va posar música per l’adaptació d’autor anònim del Somni d’una nit d’estiu que se centra en les escenes de fades i esperits del drama shakesperià. En aquest espectacle hi intervindran també l’actor Josep Maria Pou i l’actiu Sílvia Bel que recitaran els fragments de l’obra de Shakespeare en les que l’escriptor i poeta parla sobre la música.

El segon concert –Somnis i Planys: la Somniadora-, tindrà lloc al Claustre del monestir i consistirà en un recital de viola da gamba en el qual s’interpretaran les més belles peces del repertori per a aquest instrument. Per aquesta ocasió el mestre Jordi Savall ha escollit tot un seguit de partitures, carregades d’emocions que van des de la fantasia i la tendresa, a la pena i l’alegria.  Es tracta d’obres de grans mestres francesos del segle XVII com Monsieur de Sainte-Colombe i Marin Marais.

Per la tercera Nit s’ha programat un concert que duu per nom Nits de Pelegrinatge i d’Exili. Aquest es celebrarà a l’església i estarà dedicat al repertori de música religiosa de les Cantigas de Santa María, del codi del joglar Martin Codax de la segona meitat del segle XIII i del cèlebre recull de cançons i danses dels segles XIII i XIV dels pelegrins que pujaven al monestir de Montserrat. Aquests dos cançoners, amb músiques i textos dedicats a la Verge Maria, són dues obres cabdals de la música medieval hispànica i uns referents de la música religiosa, tot i que no són litúrgiques. Hi participaran els solistes de La Capella reial de Catalunya, els professors de Hespèrion XXI amb Jordi Savall a la viele, el rebab i a la direcció.

Les entrades per aquests concerts es poden adquirir a través de Ticketmaster a partir del passat 10 de juny i el preu anirà dels 25€ als 35€, amb descomptes especials per les persones que s’abonin als tres espectacles.

Tota la informació relativa a aquests concerts es pot consultar a la pàgina web del Monestir de Poblet.