#MuseumWeek, 7 dies per inundar Twitter d’art

30.03.2016

Durant tota aquesta setmana (del 28 de març al 3 d’abril), se celebra a Twitter una nova edició de la #MuseumWeek, una iniciativa cultural en línia promoguda per @MuseumWeek que permet als professionals de la cultura piular sobre aspectes inèdits de les seves institucions i col·leccions.

Noia observant uns quadres | Foto: Pixabay

Noia observant uns quadres | Foto: Pixabay

En què consisteix la #MuseumWeek? En poques paraules, és la setmana dels museus a Twitter. La idea va sorgir el 2014 de la mà d’uns quants community managers d’institucions culturals i museus francesos en col·laboració amb la xarxa Twitter. La iniciativa va tenir tant d’èxit que van haver de plantejar-se una segona celebració, en aquest cas amb projecció mundial.

Enguany se celebra la tercera edició i s’hi han inscrit 3197 museus de 69 països, des d’Algèria fins a Nova Caledònia. L’organització proposa set temes diferents amb set variades etiquetes (hashtags), a fi d’aplegar els tuits per temàtiques. Amb aquesta iniciativa es pretén difondre el patrimoni cultural mundial, promoure la seva conservació i exaltar valors com la tolerància i la llibertat d’expressió, els quals han estat darrerament vulnerats amb la destrucció d’emblemàtics llocs arqueològics com Palmira, Nimrud i Hatra, i amb el saqueig dels tresors del Museu de Mosul a l’Iraq.

A Catalunya hi participen, entre altres institucions, el Museu de Cultures del Món (@mculturesmon), el MNAC (@MuseuNac_Cat), el MACBA (@MACBA_Barcelona), la Fundació Gala-Dalvador Dalí (@MuseuDali), la Casa Batlló de Barcelona (@CasaBatlloGaudi) i el Museu del Disseny (@museudeldisseny).

Així doncs, els museus han posat fil a l’agulla i durant la primera jornada (#SecretsMW) han desemmascarat els engranatges de les seves institucions. Hem entrevist bocins de material inèdit i hem descobert secrets inconfessables de portes enfora. Per exemple, l’Hermitage de Sant Petersburg (@state_hermitage) ha destapat que bona part de la seva col·lecció va ser traslladada a les muntanyes dels Urals durant la Segona Guerra Mundial; que el Museu Guggenheim de Nova York amaga darrere la paret que envolta l’espiral de baixada de l’edifici un mural que Joan Miró va dissenyar per encàrrec de Harry F. Guggenheim el 1963. Gràcies al Museu del Prado de Madrid (@museodelprado), hem pogut gaudir de l’avançament d’uns minuts del documental El Bosco. El jardín de los sueños, que s’estrenarà el pròxim 9 de juny i amb el pretetx de desvelar petits secrets, el Museu Reina Sofía de Madrid ha piulat que el muntacàrregues del museu, amb capacitat per alçar peces de 3000 quilos, va ser construit expressament per enlairar el Guernica de Picasso.

Atès que la idea de la #MuseumWeek és la d’apropar els internautes al patrimoni cultural mitjançant les noves tecnologies, el Museu del Prado i el Museu Thyssen de Madrid, així com el Museu Picasso de Màlaga, han organitzat visites virtuals a través de Periscope. D’altres han creat originals vídeos utilitzant l’aplicació Vine.

La segona jornada de la #MuseumWeek ha estat dedicada als cèlebres fundadors, als filatèlics i als numismàtics, als treballadors dels diferents departaments i a tota aquella gent anònima que d’una manera o altra fa possible la gestió de les organitzacions patrimonials (#peopleMW). El MACBA de Barcelona ha estat especialment actiu a la xarxa i ha aprofitat l’ocasió per a agrair a tots els seus treballadors la gran tasca que fan diàriament i que permet al museu ser el que és avui. També ha agraït la complicitat dels visitants penjant una fotografia dels primers ‘clients’ que van arribar el museu l’any 1995.

La diada del dimecres 30 de març està dedicada a descriure i fotografiar els edificis, sales i annexes que acullen les mostres (#architectureMW) i el dijous 31 és jornada per tuitejar sobre les col·leccions i fer una anàlisi dels béns materials i immaterials de la institució (#heritageMW). El divendres 1 d’abril és avinentesa per pensar en temps futur (#futureMW). S’albira un nou horitzó per als museus? Quins projectes es preparen? Quin camí cal emprendre en el camp de la museologia? L’objectiu del dissabte 2 d’abril és el de reduir la distància focal entre les obres i l’ull del visitant. Per fer-ho, utilitzaran un potent zoom que apropa al visitant el detall d’una mà, l’arruga d’una túnica, la minuciositat d’un retaule. Un cop d’ull a l’art en minúscula (#zoomMW).

La setmana dels museus a Twitter conclourà el diumenge 3 d’abril amb l’etiqueta #loveMS. Un bon moment per a galantejar dels punts forts de la institució i per potenciar la xarxa Twitter al màxim amb l’objectiu explícit d’oferir un nou camí per a estimular el coneixement i per a connectar i compartir experiències amb altres persones.

Aquí trobareu una llista amb tots els museus que hi participen aquest any.