Capbussada del MOT en la Mediterrània

27.02.2019

“Revertir l’efecte Carlemany”. Aquest és, segons Manuel Forcano, l’objectiu del MOT 2019. És a dir: reivindicar la pertinença de Catalunya a la Mediterrània. Contra la “conquesta de nord a sud” carolíngia, que es va estendre fins a terres catalanes, es vol presentar Catalunya, “país fet a la contra”, com una àrea estratègica de la cultura de la riba mediterrània. Forcano, exdirector de l’Institut Ramon Llull, poeta, semitista, traductor de l’hebreu i l’àrab, és el comissari del festival, que aquesta vegada centra la mirada sobre el Mediterrani. Tot serà mar. La poesia de Forcano ja n’està plena. “Cada cos és | una platja diferent d’un mateix mar”, diu un vers seu. El MOT 2019 se celebrarà entre el 28 de març i el 6 d’abril a Olot i Girona, com és habitual. Dirigeixen el festival Carme Simó i Glòria Granell.

Adrià Pujol. | Foto: BiBi Oye/ Núvol

“Volem un mar que ens reuneixi. Cal ajuntar les quatre ribes de la Mediterrània: la nord, la sud, la est i la oest. I volem també un mar que comuniqui. Un mar comunicador de mites i històries. El Mediterrani té molta literatura”, expressa Forcano. “En què pensar, en què reflexionar, i amb què emocionar-se seran algunes de les claus que donaran els autors convidats”. Sobre aquests autors, Forcano en remarca la procedència. La costa africana (el Magrib), la llevantina (Pròxim Orient), la nord-llevantina (Turquia, Romania), etc. Tenim un mar “de braços llargs”. “Beirut està molt més a prop de nosaltres que Nova York”, diu.

El MOT vol fugir de la visió mitificada de la Mediterrània. “Evitem un paisatge de bellesa humil. Hi han passat moltes coses en aquest mar”. La cultura i la bellesa no seran les úniques qüestions a debat. Migracions i conflictes entraran també al festival, que proposa converses sobre la identitat, el paisatge, la peregrinació, les llegendes, les tradicions i els mites, el món clàssic (Ulises, per exemple) i els drames del Mediterrani (els refugiats, especialment).

Alguns dels autors que passaran per Olot i Girona són Adrià Pujol, Josep Piera, Jaume Pont, Marina Espasa, Míriam Cano, Susanna Rafart, Carme Riera, amb qui el MOT vol celebrar els 44 anys de Te deix, amor, la mar com a penyora, Javier Reverte, Eduardo Menditucci; els sards Marcello Fois i Michela Murgia; l’autor palestí refugiat a Reykjavík Mazen Maarouf, que publica aquests dies Acudits per a milicians a Navona; Maria Belmonte (autora del lúcid assaig Peregrinos de la belleza: viaje por Italia y Grecia); la italiana Andrea Marcolongo, el romanès Mircea Cartarescu, un vell conegut de Catalunya, el francès Ivan Jablonka (amb novetat també: publica Una casa amb rodes a Anagrama), la grega Ersi Sotiropulu, que ha novel·lat l’etapa parisenca de Cavafis a Qué queda de la noche (Sexto Piso), o el turc Burhan Sönmez, autor d’Istanbul Istanbul (Edicions del Periscopi; podeu llegir la crítica de Marta Vilà aquí).

En total són 41 els autors que engreixen el MOT 2019. De casa i internacionals, com podeu veure. En aquest sentit, també és remarcable la disparitat de llengües. S’escoltaran l’italià, el romanès, el grec, l’àrab, el francès… “Llengües germanes”, veu Forcano. “Tot es fa gràcies als traductors”, subratlla. Altres convidats, de fet, es dediquen al trasllat lingüístic: Paula Santillán, Xavier Motoliu, Margarida Castells… “El públic ha de descobrir noves veus, nous noms, noves maneres de fer i escriure”, tanca el comissari.

Els espais del MOT 2019 són els següents: a Olot, el Bar Líquid i la Sala El Torín; a Girona, la Biblioteca Carles Rahola i la plaça de Manuel Vázquez Montalbán. Les converses de les dues ciutats no s’encavalcaran: el MOT d’Olot se celebrarà entre el 28 i el 31 de març; el de Girona, entre el 4 i el 6 d’abril. 

De Barcelona a Girona, en tren, es triguen 38 minuts. Entre Olot i Girona hi ha una hora en cotxe. Guardin ja el banyador per aquesta immersió literària.

Podeu consultar la programació del MOT 2019 en aquest enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. El programa és bo, però evidentment l’objectiu és una mica demagògic. Precisament Olot que té una etimologia germànica… una cosa és el territori i l’altra la gent, i aquí ens trobem amb un poti-poti que amaga un disseny de “nouvelle cuisinette”…