Igualada aixeca el teló

20.04.2012

I teló amunt. La Mostra de teatre infantil i juvenil d’Igualada va donar el tret de sortida a la 23a edició amb teatre visual. La companyia francesa Les trois clés va pujar a l’escenari inaugural els titelles de La Gigantea, un espectacle sense text que posa en escena dos problemes del món: la falta d’aigua i els nen soldat.
La inauguració va omplir les butaques del teatre de l’Ateneu amb un públic familiar, que també va escoltar les paraules del director de l’ICEC, Fèlix Riera. El responsable va referir-se a la voluntat per part de la conselleria de cultura de fomentar el sector: “Insistim en que la cultura és un element de creixement per al país, per construir millors persones”. Per la seva banda, l’alcalde de la ciutat, Marc Castells, va avançar la intenció de redimensionar la Mostra per fer créixer el sector editorial i “generar valor econòmic”. Castells va cloure els parlaments amb la sentència “contra la crisi, cultura”.
I és que La Mostra de teatre també ha rebut el cop de les retallades. Davant de la reducció del pressupost, s’ha apostat per fomentar formats i espais nous a la ciutat. Així, durant els propers tres dies Igualada es converteix, de nou, en l’escenari i l’aparador dels espectacles infantils i juvenils d’avui, que van des del teatre visual, d’objectes i musicals fins al circ, la dansa, els titelles, el clown i la màgia. Entre tots els formats, el teatre es veurà en unes 118 representacions, repartides en 12 escenaris. A més, per als diversos espais hi passejaran i hi seuran els més de 450 programadors inscrits i, segons el previst, s’hi mouran 26.000 persones d’arreu.
La innovació, el nivell artístic i la connexió amb públics diversos han estat els factors que s’han tingut més en compte a l’hora de seleccionar les produccions que formen part d’aquesta Mostra. Aquest criteri ha portat a que s’estrenin, durant aquests dies, 14 espectacles i que participin 9 companyies catalanes emergents.
A banda de convertir carrers, places i espais tancats en escenaris efímers amb cadires de fusta, La Mostra també crea espais per al debat, a través d’activitats paral·leles que permeten reflexionar sobre l’estat actual del teatre per a tots els públics. Un dels sectors que a partir d’aquesta edició es vol fomentar amb força és el sector editorial. De fet, el teatre infantil i juvenil beu, històricament, de la literatura.
En definitiva, ja sigui a través dels titelles, el circ, la màgia, els contes o el debat, no hi ha dubte que la cultura s’instal·la, per tres dies, a La Mostra d’Igualada.