El riu Ebre és el nostre carrer Major

8.05.2014

Albert Pujol, director de la fira Litterarum, ens descobreix sobre el mapa dels Països Catalans la centralitat de Móra d’Ebre, un punt de trobada equidistant entre catalans i valencians, proper a la Franja i receptiu davant de qualsevol proposta del domini lingüístic, vingui d’on vingui, tant si és d’Andorra com de Mallorca, com passa amb el programa d’enguany.

'La gallina' és un dels films que podrà veure a la Fira Litterarum

Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc se celebrarà els dies 30, 31 de maig i 1 de juny a Móra d’Ebre i enguany estarà marcada per diversos esdeveniments històrics i literaris que un esdeveniment com aquest no podia obviar: l’Any Vinyoli, la celebració del Tricentenari 1714-2014 i la mort del poeta tortosí Gerard Vergés, que va morir el passat 23 d’abril.

Albert Pujol va convocar a la roda de premsa bona part dels artistes que conformen el repartiment d’aquesta fira. Tots ells van anar presentant les seves propostes, entre les quals n’hi ha que seran estrenes absolutes i d’altres que ja fa anys que giren i que tornen a entrar a la roda de Litterarum amb l’esperança d’atreure algun programador. Enguany Albert Pujol està obsedit a arribar a la xifra de 100 programadors i és més que probable que ho aconsegueixi. La Llotja d’Espectacles Literaris servirà un any més com a aparador professional per posar en contacte creadors i programadors. Enguany hi haurà un espai a la Llotja dedicat exclusivament a espectacles inspirats en l’obra de Joan Vinyoli, que serà un dels grans protagonistes d’aquest edició.

En aquesta setena edició, la Fira de Móra d’Ebre acull un total de 15 companyies i 20 espectacles, que es podran veure en cinc espais escènics diferents. Entre les propostes, destaca el recital historicomusical Victus: del mal que van fer aquells soldats, interpretat per Sílvia Bel, Carles Beltran i Llúcia Vives, el qual comptarà amb la presència i participació especial de l’escriptor Albert Sánchez Piñol; així com dues estrenes lligades a l’Any Vinyoli: Cremades d’últim grau, d’Aina Huguet, i Esperit de Vinyoli, amb Sílvia Comes i Sílvia Bel Fransi.

La Fira del Llibre Ebrenc i la carpa central on es faran la majoria de concerts es troben novament situats davant de la Llanterna, autèntic pulmó cultural del poble. Una de les novetats d’enguany és que s’obrirà Casa Montagut, un vell casal nobiliari, que ha estat tancat molts anys, i que serà un dels espais escènics de la Fira i un dels al·licients afegits per als paquets turístics que s’han creat amb l’objectiu de vincular encara més la fira amb el turisme de les Terres de l’Ebre. En aquest sentit, s’han preparat ofertes que per 48 euros inclouen allotjament, més l’assistència a cinc espectacles programats, més una ruta guiada per Móra d’Ebre.

També cal remarcar que per primera vegada es representarà un espectacle navegant pel riu. Es tracta de la proposta de teatre i dansa Empremtes, de Valer Gisbert, a partir de textos de l’obra Camí de sirga de Jesús Moncada i que s’escenificarà dalt d’un llagut convertit en escenari enmig del riu. Una proposta que tard o d’hora s’havia de produir de manera inevitable: “El riu Ebre és el nostre carrer Major”, va dir l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol.

Una altra novetat és la creació d’una aplicació gratuïta per a mòbil que permetrà consultar els horaris i la programació i que vol ser una base de dades de tots els espectacles literaris existents i els festivals on es programin. Un símptoma més del progrés meteòric d’una fira que, en paraules del director general de Creació i Empreses Culturals Jordi Sellas, s’ha guanyat de ple dret un lloc en la constel·lació de fires del país, com el Mercat de Música Viva de Vic, FiraTàrrega, el Trapezi de Reus, la Mostra d’Igualada o la La Fira de Titelles de Lleida. Tots són mercats estratègics de caràcter nacional que fan créixer el teixit de les companyies del país- Litterarum creix, doncs, i ho fa amb el suport de l’ICEC, de la Diputació de Tarragona, amb l’acompanyament de l’empresa FUSIC i de la Institució de les Lletres Catalanes, que ahir va acollir l’acte de presentació. Laura Borràs, directora de la ILC, va dir que la Institució combrega plenament amb l’esperit de Litterarum, que és “servir la paraula”.

 

Homenatge a Vergés

Enguany la Fira del Llibre Ebrenc portarà a Móra d’Ebre una trentena d’escriptors i s’hi presentaran una trentena de novetats literàries, mentre que a la carpa de la fira es podran trobar més d’un miler de títols d’autors de les Terres de l’Ebre o de temàtica ebrenca. De manera especial, la Fira retrà homenatge al poeta i humanista tortosí Gerard Vergés, traspassat el passat 23 d’abril. Així, a banda de l’estrena de l’espectacle musical Les paraules cantades de Vergés, del grup ebrenc Riu en So, també es farà un acte simbòlic amb l’escriptura d’uns versos que parlen del riu, del poemari Long play per a una ànima trista (1986), en una de les pilastres del pont d’arcades de Móra d’Ebre.

Us podeu descarregar el dossier de premsa aquí.