Mor Umberto Eco, “l’home que ho sabia tot”

20.02.2016

Així és com el diari italià La Reppublica ha rendit homenatge a Umberto Eco. “Un titular que resumeix molt bé la personalitat d’Eco”, assenyala El País. “Els llibres no estan fets perquè un hi cregui, sinó per ser sotmesos a la investigació. Quan considerem un llibre, no hem de preguntar-nos què diu, sinó què significa”, escrivia el filòsof i semiòleg italià Umberto Eco a la seva cèlebre opera prima El nom de la rosa; una obra que forma part del llegat literari que deixa l’escriptor, que ha mort aquest 19 de febrer a l’edat de 84 anys.

Umberto Eco, en una imatge d'arxiu l'any 1984 | Bogaerts, Rob / Anefo

Umberto Eco, en una imatge d’arxiu l’any 1984 | Bogaerts, Rob / Anefo

Les passions d’Eco es van centrar en l’edat mitjana, les llengües i els clàssics. Umberto Eco, que va néixer l’any 1932 a Alessandria (Piemont), en una família de 13 fills, va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat de Torí. Després de doctorar-se, es va dedicar a fer de professor en diversos centres de prestigi, fins que l’any 1971 va ocupar la càtedra de semiòtica de la Universitat de Bolonya i va escriure diversos tractats sobre aquesta disciplina. Va tenir un reconegut prestigi dins del món acadèmic, i per això va ser reconegut doctor honoris causa a 38 universitats d’arreu del món.

Però més enllà del seu reconeixement acadèmic, Eco es va donar a conèixer en el món de la literatura de ficció i en el camp de l’assaig, així com també va treballar en mitjans de comunicació coma difusor cultural. La primera va ser la novel·la històrica i de ficció El nom de la rosa, escrita l’any 1980, que es va convertir en un supervenda. També va escriure El pèndol de Foucault (1988), L’illa del dia abans (1994), entre d’altres. Tot això el va portar a rebre diversos premis, com el Premi Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats, i a ser membre del Consell de Savis, de la Unesco. Per tot això, alguns mitjans italians com Il Corriere della Sera, quan han difós la notícia, han remarcat la rellevància de la seva figura en l’últim mig segle del país: “Recórrer la vida i la carrera d’Umberto Eco significa també reconstruir una part important de la nostra història cultural”, tal com cita El País.

Podeu llegir més frases de l’escriptor en aquest article de la BBC.