Mor Miquel Albero, defensor de la llengua catalana a les Illes

28.09.2015

Aquest dissabte ha mort d’un accident de trànsit mentre conduïa per la carretera vella que anava d’Inca a Binissalem el professor valencià Miquel Albero, un dels impulsors i coordinador de la campanya Enllaçats per la llengua, una iniciativa que va néixer com a reacció de les últimes polítiques dutes a terme pel Govern central i en defensa de la llengua, amenaçada per lleis com el TIL o la LOMCE.

Miquel Albero

Miquel Albero

A més a més, Albero va ocupar el càrrec del Servei de Política Lingüística del Govern de les Balears entre el 2007 i el 2011, abans que el PP entrés al govern. Va ser també el creador del logo del llaç amb els colors de la bandera catalana, ideats amb l’objectiu de defensar el català als centres educatius.

Nascut a Biar (Alt Vinalopó, País Valencià), Albero actualment tenia 39 anys i feia de professor a l’IES Pau Casesnoves d’Inca. Tal com ressalta Enllaçats per la Llengua, Albero, com a activista i docent, “fou un dels pioners en la resposta que des dels centres educatius s’aplicà contra la nova política lingüística educativa del govern de Bauzá, que discriminava la llengua catalana a les aules després de molts anys de consens respecte a la immersió lingüística en català”. Les entitats que formen part d’Enllaçats per la Llengua han remarcat que era una persona “de gran vàlua amb un compromís en defensa de la llengua catalana, en un context tan difícil com va ser l’etapa de Bauzá com a president balear”.

L’Ara Balears ha volgut ressaltar la consternació que ha sentit el centre escolar en assabentar-se de la seva mort: “La notícia de la seva mort va provocar ahir una profunda consternació en la seva comunitat escolar, des d’on destacaren que Miquel Albero un docent modlt estimat i amb molt de carisma entre els seus companys i l’alumnat”. Sens dubte, Albero va saber compartir amb els seus estudiants la defensa per la llengua i el compromís i la solidaritat com a símbol d’unitat a tot el territori catalanoparlant.

Els companys i amics de l’IES Sineu, a través del web de l’Assemblea de docents de les Illes Balears ha volgut retre un homenatge al professor valencià. Guarnit amb imatges i records conjunts, han escrit un sentit record: “Miquel, compromès amb l’Assemblea de docents, va ser iniciador de la campanya d’Enllaçats per la llengua catalana, voluntari a la Marxar per l’Educació i present a totes les mobilitzacions per reivindicar una educació pública de qualitat i en català. Com tu deies sempre, Miquel: somriu, que encara hi ets”.

Joana Maria Sastre, companya de Miquel Albero a l’IES Albuhaira de Muro, l’ha recordat com una persona agradable i amb humor: “En Miquel era una persona que sempre tenia un somriure per a tu. Si et feia trista, te’l treia amb una de les seves bromes amb doble sentit, o amb una expressió farcida de pronoms febles. Si et veia plorar, venia i et donava una de les seves immenses aferrades. Era tan gran i gros que amb una abraçada seva et senties tan acompanyada que la tristesa se n’anava de cop”. Els alumnes de l’escola li han rendit homenatge amb una gran llaçada durant el pati de dilluns, i han recitat cinc poemes seus inèdits. “Un dels alumnes li’n ha dedicat un que havia estat escrivint entre llàgrimes”, recorda Sastre.

Una altra persona que també ha volgut tenir un record especial per Miquel Albero és Jaume Miquel i Martí, al blog Marginàlies de Vilaweb. L’escriptor mallorquí publica unes paraules molt sentides sobre l’adéu d’Albero: “Massa d’hora per partir, Miquel, just ara que s’encén el futur com desitjàvem. La vida se’n va en un instant, sí, Miquel, i no deixa res, se n’ho du tot. Res per verd, tot en orris. No veuràs l’alba del poble lluir, Miquel. Ho farem per tu, és clar. Ho farem per tu”, tot referint-se a l’escenari actual de probable independència de Catalunya.