Mor Juan Goytisolo

4.06.2017

L’escriptor Juan Goytisolo ha mort als 86 anys aquest diumenge a Marràqueix, on residia des del 1997, segons ha confirmat l’agència Carmen Balcells. La seva salut havia empitjorat en els últims mesos, per la qual cosa va haver de ser hospitalitzat diverses vegades.

Juan Goytisolo

Havia guanyat el Premi Cervantes el 2014 i és autor d’una extensa obra que comprèn novel·les, contes, llibres de viatges, poesia i assajos. És considerat el narrador més important de la Generació del 50 i el millor novel·lista espanyol de principis del segle XXI, gràcies a obres com Campos de Níjar, Señas de identidad, Coto vedado o Makbara. De fet, la seva obra li va valdre el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles en reconeixement a la seva trajectòria. A més a més, els seus llibres han estat traduïts a diverses llengües, com l’anglès.

Nascut a Barcelona l’any 1931, va viure de prop, juntament amb els seus germans José Agustín Goytisolo i Luis Goytisolo –també escriptors–, les misèries de la guerra civil: la seva mare va morir l’any 1938 en un bombardeig de l’aviació italiana. Després, va decidir estudiar Dret a la Universitat de Barcelona per dedicar-se a la diplomàcia, però des de ben jove es va interessar per la literatura i l’escriptura: els seus primers relats són La guardia i Aquí abajo, escrits durant el servei militar, l’any 1956.

Aquell mateix any es va instal·lar a París, on va treballar com a assessor literari a l’editorial Gallimard. Des d’aleshores va anar voltant per diverses localitats i va ser professor de literatura a les universitats de Califòrnia, Boston i Nova York.