Mor José Manuel Lara Bosch

31.01.2015

José Manuel Lara Bosch (Barcelona, 1946) ha mort aquest dissabte als 68 anys a causa del càncer de pàncrees que patia. Després d’heretar el negoci que va engegar el seu pare, José Manuel Lara Hernández, dirigia des del 2003 Grup Planeta. Va rebre l’any 2007 la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts. Lara va aconseguir fer del negoci editorial heretat un dels més grans del país.

José Manuel Lara | Foto: Racó Català

José Manuel Lara | Foto: Racó Català

Va estudiar Ciències Empresarials a la Universitat de Barcelona i va començar la seva carrera professional a la Librairie Larousse de París. Des del 1968, però, Lara va estar lligat a l’editorial fundada pel seu pare, on va treballar ocupant diferents responsabilitats. Un cop va assumir la presidència del grup, va deixar clar que l’objectiu principal era diversificar el negoci. I així ho va fer, ja que, a més d’integrar dins del Grup Planeta editorials com Seix Barral, Tusquets, Destino, Martínez Roca, Ariel, Crítica, Minotauro, Paidós, Lunwerg i Austral, es va convertir en el principal accionista de mitjans de comunicació com Antena 3 i La Razón. Des de fa poc més d’un any, Planeta es va convertir en l’accionista majoritària de Grup62, que inclou Proa, Columna, Empúries, Estrella Polar, Edicions 62 i Labutxaca.

Paral·lelament a l’activitat editorial, Lara va assumir importants càrrecs de responsabilitat en l’àmbit econòmic. Va ser, per exemple, president i vicepresident del Cercle d’Economia, membre del Consell Consultiu del BBVA i membre del consell d’administració de la Fira de Barcelona.

D’opinions fermes, a Lara se’l pot recordar per frases com les que recull el diari Ara:

“Hi ha una cosa que vaig aprendre del meu pare: ‘No confonguis mai el catàleg de l’editorial amb la teva biblioteca.”

“En cas que Catalunya fos independent, Planeta se n’hauria d’anar a Saragossa, a Madrid o a Cuenca. No hi ha cap negoci editorial que tingui la seu en un país estranger o que parli en una altra llengua.”