Mor Jaume Vallcorba, editor de Quaderns Crema i Acantilado

23.08.2014

L’editor Jaume Vallcorba Plana, fundador de Quaderns Crema i Acantilado, ha mort avui a Barcelona a l’edat de 65 anys, a causa d’un tumor cerebral. Era l’editor dels narradors Quim Monzó i Sergi Pàmies, i dels poetes Francesc Parcerisas i Ponç Pons, entre molts d’altres i l’introductor a l’estat espanyol d’autors com el premi Nobel Imre Kertész. La cerimònia es celebrarà demà, dilluns 25 d’agost, a les set del vespre, a l’Església dels Sants Just i Pastor, de Barcelona.

Jaume Vallcorba

Jaume Vallcorba | Foto de Robert Ramos

Vallcorba ha estat un editor únic, singularíssim, que ha sabut construir un catàleg rendible a partir d’un gust exquisit, d’una exigència literparia d’altíssim nivell, tant en català com en castellà. La literatura catalana contemporània no s’entendria sense el cànon particular que va dibuixar amb el seu catàleg. A banda de Quim Monzó i Sergi Pàmies, ha estat el descobridor d’autors com Ramon Solsona, Eduard Márquez, Maurici Pla, Julià de Jòdar o Pere Guixà i va impulsar de manera decisiva l’obra d’autors com Francesc Serés o Empar Moliner. I me’n deixo, perquè la llista és llarga.

Quaderns Crema ha estat un planter d’editors. S’hi han iniciat joves editors que després han marcat el paisatge editorial català: Jordi Cornudella, editor de Grup 62, Anik Lapointe, editora a Salamandra, Jordi Raventós, fundador d’Adesiara, Imma Falcó, que ara fa feina a La Campana o Ernest Folch, ara a Ediciones B i que avui fa el seu particular homenatge a Vallcorba des d’El Periódico.

Nascut l’any 1949, Jaume Vallcorba va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat Autònoma de Barcelona i es va doctorar a la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre Josep M. Junoy i les primeres avantguardes europees. Ha estat professor de literatura de la Universitat de Bordeus, l’Estudi General de Lleida, la UB i la UPF. Va deixar l’ensenyament universitari el 2004.

Era acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Doctors de Catalunya. Estudiós de l’estètica i la literatura medievals i de l’avantguarda. Va fundar l’editorial Quaderns Crema el 1979 i Acantilado el 1999, dos segells que va dirigir fins que se li va diagnosticar la malaltia.  A Acantilado ha recuperat grans clàssics del passat, que ha ajudat a redescobrir en noves edicions —des de Chateaubriand fins a Montaigne—, amb un bon nombre d’autors europeus, des de Pessoa a Imre Kertész, Stefan Zweig o Josep Roth. Ha descobert per al públic espanyol un bon nombre d’autors contemporanis centreeuropeus, així com nous autors en llengua castellana, com Roberto Bolaño o A.G. Porta.

Montserrat Serra li ha dedicat un magnífic obituari a Vilaweb, on podeu veure un parell d’entrevistes gravades que no tenen preu. Fa uns anys L’hora del lector, programa de llibres dirigit i presentat per Emili Manzano al Canal 33, li dedicava un programa especial que podeu veure en aquest vídeo.

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

4 Comentaris
  1. El seus formidables catàlegs, tan en català com en castellà, són el llibre que va voler escriure, i ho va fer amb una gran exigència de qualitat. Sempre el recordaré d’una vegada a Roma, i una altra a Mèxic, amb aquella seva conversa exquisida i plena d’humor… Descansi en pau.