Mor Imre Kertész, testimoni d’Auschwitz

31.03.2016

Ha mort l’escriptor hongarès Imre Kertész, que va viure l’Holocaust en primera persona. premi Nobel de Literatura. Va néixer l’any 1929 a Budapest en el si d’una família jueva. El 1944 va ser deportat al camp d’extermini nazi d’Auschwitz, i posteriorment als de Buchenwald i Zeitz. D’aquesta terrible experiència va sorgir el seu llibre més conegut, Sense destí, publicat en català per Quaderns Crema.

Imre Kertész

Imre Kertész

Des del seu alliberament, es dedicà al periodisme en un rotatiu de la ciutat de Budapest, i en va ser depurat l’any 1951 en pujar al poder el partit comunista. Posteriorment es va dedicar a la traducció i no es va dedicar plenament a la literatura fins als anys setanta.

El 2002 va guanyar el Premi Nobel de Literatura. El jurat va valorar la seva obra “per una escriptura que manté l’experiència fràgil de l’individu contra el caràcter arbitrari i bàrbar de la història”.

A banda de Sense destí (2003), Quaderns Crema ha publicat Fiasco (2003), Kaddish pel fill no nascut (2004), Liquidació (2004) i Jo, un altre (2005).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. He sentit molt aquesta mort. Si ‘Sense destí’ em va impressionar -considero aquesta novel.la una de les millors que s’han escrit sobre l’Holocaust-, el seu ‘Kaddish pel fill no nascut’ em va commoure profundament. Hi vaig meditar molts dies, i encara ho faig. Hi ha llibres fonamentals, i els d’Imre Kertész ho són.