Mor Henning Mankell, pare de Kurt Wallander

5.10.2015

Avui ha mort l’escriptor i dramaturg suec Henning Mankell. Nascut a l’Estocolm de la postguerra, ha mort aquesta matinada mentre dormia a casa seva, a Göteborg, a l’edat de 67 anys, víctima d’un càncer. Casat amb Eva Bergman, filla d’Ingmar Bergman, Mankell és conegut sobretot pel seu perosnatge, l’inspector de policia Kurt Wallander, que li va donar fama internacional.

Henning Mankell | Foto: Michael Lionstar / Göteborgs-Posten

Henning Mankell | Foto: Michael Lionstar / Göteborgs-Posten

Dia de dol a Suècia i entre tots els lectors de novel·la negra. Mankell va escriure una quarantena de novel·les i diverses obres de teatre. Ha venut més de quaranta milions d’exemplars en més de vint llengües. La commoció s’ha estès de tal manera arreu que el web de Henning Mankell s’ha penjat aquest matí. “Poques vegades hem conegut un escriptor tan coherent amb les seves conviccions, i tan exemplar en el seu comportament. Defugia situacions protocolàries, i es sentia més còmode passejant les ciutats pel seu compte, com a bon observador”, ens diu Juan Cerezo, editor de Tusquets. “Les seves memòries, que ja són emocionants i encoratjadores, avui ho són encara més”.

“A Mankell li devem la millor narrativa europea de procediment policial. I, des del meu sentir personal, crec que ens va regalar un dels  personatges més versemblants i humans  de la novel·la negra dels darrers anys”, diu Anna Maria Villalonga, especialista en novel·la negra. “Mankell va marcar una època i un estil. Hem perdut un dels grans”.

La seva obra ha estat publicada en català i castellà per Tusquets Editores. Amb Wallander, Mankell dibuixa un personatge ple d’humanitat, que toca de peus a terra, però que es troba molt allunyat d’altres detectius escandinaus més turmentats. L’inspector de Mankell és una figura ja madura, que no es deixa entabanar per les vel·leitats de la societat postmoderna.

Mankell va entrar tard en el gènere negre. La seva primera novel·la dedicada a Wallander es va publicar a principis dels anys 90, però no va ser fins a la publicació de ‘La quinta mujer’, que es va publicar l’any 2000 a Tusquets, que es va donar a conèixer al nostre país. Des d’aleshores la seva producció ha estat prolífica, amb un parell de títols anuals, amb incursions en la literatura infantil i el teatre.

El gener de 2014 l’escriptor va anunciar que patia un càncer i en va deixar un testimoni punyent en un article que podeu llegir en anglès al diari The Guardian, en què descriu amb intensitat l’espera angoixant que acompanya la descoberta de la malaltia, des del moment en què es detecta fins que es fa el diagnòstic i s’inicia el tractament. Mankell també va explicar la seva lluita contra el càncer en un llibre titulat Arenas movedizas (Tusquets)