Mor Carol Rama als 97 anys

25.09.2015

La pintora italiana d’avantguarda Carol Rama ha mort aquest divendres als 97 anys. Nascuda a Torí l’any 1918, en el si d’una família d’industrials de Torí, que va quedar estroncada pel suïcidi del seu pare i per l’internament de la seva mare en un psiquiàtric.

Carol Rama. Appassionata 1940

Carol Rama. Appassionata 1940

A Carol Rama se la considera una de les fundadores de la representació del cos i la sexualitat: “Carol Rama no és una nota al peu de pàgina sinó que altera la narrativa del segle XX, fins al punt que ja no podem mirar Picasso o Duchamp de la mateixa manera”, assegurava Beatriz Preciado a Bernat Puigtobella, amb motiu de l’exposició que hi va haver sobre la seva obra al Macba des de l’octubre del 2014 fins al febrer d’enguany. “Hem de recórrer a Carol Rama per explicar la nostra pròpia història del segle XX d’una altra manera”, assegura Preciado.

Va començar a pintar als anys trenta partint dels ambients de l’avantguarda italiana. Les seves primeres pintures, que van ser censurades per obscenitat pel govern de Mussolini, denoten una rebel·lió en contra dels ideals normatius de gènere, sexuals i de normalitat cognitiva i física que en aquells moment s’havia imposat a Itàlia: en la seva obra retrata parts anatòmiques, com penis, braços i llengües, al costat de dones nues.

Rama es va fer coneguda per les provocadores i irreverents obres eròtiques, fruit d’una infància marcada per la desgràcia paterna —el suïcidi del pare i el tancament de la mare en un psiquiàtric—. Per aquest motiu, sovint ha estat titllada de malalta mental i se l’ha marginat: “Però la pintora italiana és de fet un cos dissident que s’ha resistit a la violència oficial”, apunta Puigtobella. Va mantenir amistat amb artistes com Eduardo Sanguineti, Carlo Mollino, Massimo Mila, Francesco Casorati, ManRay i Andy Warhol.

Etiquetes: