Mor Carmen Balcells, la mama grande

21.09.2015

L’agent literària Carmen Balcells ha mort a Barcelona a l’edat de 85 anys. Balcells ha estat reconeguda per la seva capacitat per defensar i estimar els seus autors, ja que va eliminar els contractes vitalicis i va imposar clàusules de cessió de drets d’autor per un temps limitat. A banda d’això, el seu carisma i el seu caràcter l’han convertit en la gran papessa de les lletres hispanes.

Carmen Balcells

Carmen Balcells

Nascuda l’any 1930 a Santa Fe de Segarra, on tenia la seva fundació, Balcells ha estat una autora que ha acompanyat els autors de manera molt personal i enèrgica, vetllant tant per la seva obra com la seva vida. Era per a molts un àngel protector, que tenia fins i tot el detall de comprar turrons de la pastisseria Foix per Nadal.

Al llarg de més de cinc dècades, Balcells ha bastit una de les agències més importants del món, que s’ha fet gran amb l’emergència del boom llatinoamericà. Ha representat arreu del món premis Nobel com Gabriel García Márquez o Mario Vargas Llosa. També ha estat l’agent de molts autors barcelonins que escriuen en castellà o català, com Juan Goytisolo, Jaime Gil de Biedma, Gabriel Ferrater, Albert Sánchez Piñol, Miquel de Palol i un llarg etcètera.

L’agència Balcells també va representar, mentre va ser viu, Roberto Bolaño, escriptor xilè afincat a Blanes, considerat un dels grans autors llatinoamericans del segle XXI. Després de la seva mort, la vídua de l’escriptor va decidir posar-se en mans de l’agent nord-americà Andrew Wylie, probablement l’únic agent literari que supera Balcells per dimensions i catàleg.

En els darrers anys Wylie ha fet una aproximació a l’agència Balcells per crear conjuntament una gran agència iberoamericana, però les converses es van estancar i van entrar en punt mort. No fa gaire Wylie va anunciar que obria la seva pròpia delegació a Barcelona, sota la direcció de Cristóbal pera, que havia estat editor de taula de García Márquez. L’anunci es va interpretar com una opa hostil en el sector editorial, una estocada que probablement devia ferir Carmen Balcells profundament. La seva mort sobtada deixa ara obert el futur de l’agència i el destí del seu llegat.

Pel que fa al seu llegat, aquest dimarts el Ministeri de Cultura ha comunicat que havia arribat a un preacord per adquirir l’arxiu de la difunta agent literària, i que tan sols estava pendent de ser formalitzat. De fet, segons fonts del Ministeri, ja havia adquirit part dels seus fons el 2010 i que es troben a l’Arxiu General de l’Administració, i la mateixa Balcells destacava l’interès de mantenir la integritat dels seus fons en l’Administració General de l’Estat. Tanmateix, cal que els seus hereus formalitzin l’acord.

Sobre això, el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha aclarit en un comunicat que el mateix conseller havia mantingut diverses conversa amb Balcells sobre la possible adquisició del llegat literari i que havien acordat veure’s per parlar-ne altre cop durant el setembre “a la tornada de vacances”, segons havia dit la mateixa Balcells. “Certament com a conseller i com a Govern, la Carmen mereixia el meu interès perquè el seu fons ingressés a la Biblioteca Nacional de Catalunya. Però també sabia que, fos quina fos la seva voluntat, l’hauria acollit amb el màxim respecte”, explica Mascarell, que afegeix que respectarà la decisió que prenguin els seus legítims hereus. Mascarell també ha volgut afegir que “encara estem vivint el dol per l’agent i que en cap cas vol fer del seu llegat un assumpte de polèmica amb ningú, menys amb la família”: “Si el Ministeri ha comprat aquest fons, ho respectarem. En cas contrari, i si és oportú, ho parlarem amb els hereus”, ha conclòs.

Etiquetes: